NL EN

Jaaroverzicht internetrecht

Het jaar 2003 is een tumultueus jaar geweest voor het internetrecht. Niet eerder botsten het internet en het recht in deze mate met elkaar. De mogelijkheid die het internet biedt om wereldwijd informatie aan te bieden zet de regels die informatie beschermen onder druk. Een botsing tussen vrijheid van meningsuiting en intellectuele eigendomsrechten en het recht op privacy.

In Nederland werd een drietal baanbrekende arresten gewezen. De Ladbrokes-uitspraak waarin het Gerechtshof bepaalde dat de Nederlandse Wet op de Kansspelen buitenlandse internet goksites aan banden kan leggen. De Scientology-uitspraak, waar de vrijheid van meningsuiting voor het eerst sterker werd geacht dan het auteursrecht. Ten slotte de KaZaA-uitspraak van de Hoge Raad. 

Het jaar 2004 belooft ook een erg spannend jaar te worden. Het jaar van de invoering en handhaving van de nieuwe anti-spam regels. Het jaar van de uitspraak van de Hoge Raad in de Ab.Fab-zaak, waar de Hoge Raad zal beslissen of internet providers op basis van hun eigendomsrecht op mailservers spam kunnen verbieden. Verder krijgt Nederland in 2004 een nieuwe auteurswet en nieuwe e-commerce regelgeving. Ook vermoed ik dat Donner in 2004 voor het eerst zal pleiten voor een internetpaspoort en dat de stichting Brein de eerste acties tegen individuele gebruikers van P2P-software zal beginnen. 

Doug Isenberg, oprichter van GigaLaw, bespreekt de hoogtepunten van het jaar 2003 wat betreft het Amerikaanse internetrecht. Lees hier de column van Isenberg. In Netkwesties wordt ook een fraai overzicht gepresenteerd.

BRON: GigaLaw en Netkwesties


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.