NL EN
  • GEPLAATST OP: 24 december 2014
  • GEPLAATST DOOR: Anke Verhoeven
  • GEPLAATST IN: Privacy
  • GOOGLE+: Anke Verhoeven

Jaaroverzicht Privacy

Wat Google en de Nederlandse overheid met elkaar gemeen hebben? Ze hadden het dit jaar zwaar te verduren op privacy gebied.

 

De overheid stelde dit jaar teleur door de ongrondwettige bewaarplicht in stand te laten, ongeacht het oordeel van het Hof van Justitie van de EU daarover. Mede daarom heeft Minister Opstelten ook dit jaar weer (voor de derde keer) een Big Brother Award gewonnen. Niet bepaald iets waar hij trots op zou moeten zijn. Ook de Belastingdienst had zo’n Big Brother award dubbel en dwars verdiend, door het nog steeds verstrekken van inkomensgegevens van huurders aan particuliere verhuurders en door het onbeperkt opvragen van parkeergegevens bij parkeerdienstverleners.

 

Google is natuurlijk een ‘usual suspect’, maar stond voornamelijk in de spotlight vanwege het zogenaamde ‘recht om vergeten te worden’. Personen kunnen, na een uitspraak daarover van het Hof van Justitie van de EU, Google verzoeken om bepaalde zoekresultaten niet meer weer te geven. Dat recht is overigens helemaal niet nieuw, maar er wordt wel veel misbruik van gemaakt sinds Google een specifieke procedure voor dergelijke verzoeken heeft gelanceerd.

 

Ook andere social media waren dit jaar weer in opspraak. Met name Facebook, dat Whatsapp overnam, het automatisch taggen herinvoerde en een class action aan haar boek kreeg. Ook Tinder en Snappchat lagen onder de privacyloep.

 

Er werd dit jaar volop gehandhaafd door de ACM en het CBP. Zo legde de ACM een monsterboete op aan affiliate netwerk Daisycon en kondigde het CBP handhaving aan naar aanleiding van het cookiebeleid van de NPO en het privacy policy van Google.

 

Net als vorig jaar bleef big data ook dit jaar een hot item. Voor het komende jaar staat er alweer het nodige op de agenda, zoals de invoering van de nieuwe cookieregels, de (afgezwakte) meldplicht datalekken en mogelijke nieuwe regelgeving voor drones. En we wachten natuurlijk nog allemaal met smart op de nieuwe PrivacyverordeningPAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.