NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • AP: "Belastingdienst mag BSN niet meer gebruiken in btw-identificatienummer"

AP: "Belastingdienst mag BSN niet meer gebruiken in btw-identificatienummer"

De Belastingdienst mag vanaf 1 januari 2020 het burgerservicenummer (BSN) niet meer gebruiken in het btw-identificatienummer van zelfstandigen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft besloten een verwerkingsverbod op te leggen aan de minister van Financiën, die verantwoordelijk is voor de verwerking van het btw-identificatienummer door de Belastingdienst, omdat het gebruik van het BSN in strijd is met de AVG in samenhang bezien met de Uitvoeringswet AVG.

Op 13 juni 2017 heeft de AP aangekondigd dat zij ambtshalve een onderzoek is gestart bij de Belastingdienst. De AP concludeert in haar onderzoek– kort samengevat – dat artikel 10 van de Wabb de Belastingdienst geen wettelijke grondslag biedt om het BSN zelfstandig te gebruiken in btw-identificatienummers. Een expliciete wettelijke grondslag voor deze verwerking van het BSN is echter verplicht op basis van artikel 46 van de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (UAVG). Aangezien artikel 10 van de Wabb geen wettelijke grondslag biedt is het gebruik van het BSN van zelfstandigen in btw-identificatienummers in strijd met artikel 46 van de UAVG.

Eerder had de AP de Belastingdienst tot 1 januari 2019 de tijd gegeven. De Belastingdienst moest dan zijn gestopt met het gebruik van het BSN in het btw-nummer, maar de Belastingdienst had in een brief aan de Tweede Kamer al te kennen gegeven die deadline niet te halen.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.