NL EN

Jaaroverzicht Regulering

Op het gebied van regulering zijn ook dit jaar meer dan voldoende ontwikkelingen te rapporteren.

 

Zo deelde het Commissariaat voor de Media een boete uit aan het Sinterklaasjournaal, omdat in het Sinterklaasjournaal reclame werd gemaakt voor het eigen inpakpapier. De NOS ontkwam juist aan een dwangsom, doordat de NOS tijdig de afspraken met FOX Sports aanpaste. Het probleem was dat de NOS met vaste regelmaat analisten van FOX Sports uitnodigde en op die manier een platform bood voor FOX Sports om te groeien.

 

Daarnaast is er in augustus een wetsvoorstel tot wijziging van de Mediawet ingediend bij de Tweede Kamer. Het belangrijkste onderdeel van het wetsvoorstel is de wijziging van de publieke taakopdracht en de beperkte rol voor entertainment die daarin is weggelegd. Amusement mag alleen nog gebruikt worden als middel om een informatief, cultureel of educatief doel te bereiken, of een breed en divers publiek te trekken zodat deze doelen onder de aandacht gebracht worden. De Eerste Kamer zal begin 2016 over het wetsvoorstel beslissen.

 

Op het gebied van kansspelen zou 2015 ooit het jaar van de inwerkingtreding van het wetsvoorstel Kansspelen op afstand worden. Het voorstel is echter nog altijd niet door de Tweede Kamer heen geloodst: op 18 december  werd nog een (kleine) wijziging aangebracht in het wetsvoorstel. Een aantal buitenlandse kansspelaanbieders zijn in 2015 bij de Kansspelautoriteit een bezwaarprocedure gestart tegen de (automatische) verlening van meerjarige vergunningen aan bestaande marktpartijen. Die verlening zou in strijd zijn met de mededingingsregels. Tot slot oordeelde de Hoge Raad dat de Staatsloterij de consument jarenlang misleid heeft, door niet duidelijk te maken dat er ook prijzen kunnen vallen op lotnummers die helemaal niet verkocht zijn. De winstkansen waren met andere woorden (nog) kleiner dan de consument kon vermoeden.

 

Ook dit jaar heeft de Consumentenbond weer een onderzoek verricht naar de manier waarop webshops omgaan met het retourrecht. Het percentage dat zich volledig houdt aan de wet is, helaas, gedaald ten opzichte van 2014. Het gaat met name mis bij de tijdige terugbetaling van de koopprijs. De ACM kwam dit jaar in actie tegen fashion webshops die zich niet goed aan de wet houden.

 

Wij publiceerden eerder dit jaar in samenwerking met de Greenhouse Group een whitepaper over regulering van drones. Op dat gebied viel ook meer nieuws te melden: Staatssecretaris Mansveld wil nieuwe regels introduceren voor drones. Die regels maken het gebruik van drones tot 4 kg een stuk eenvoudiger.

 

Als er één techbedrijf is wat het afgelopen jaar het TMC-nieuws in Nederland domineerde, was het wel Uber. In veel landen, waaronder Nederland, verzet de bestaande regelgeving zich tegen de ongereguleerde taxidienst ‘UberPOP’ en bestaat er grote weerstand tegen de handelswijze van Uber. Uiteindelijk heeft het College van Beroep de knoop doorgehakt en beslist dat UberPOP in Nederland niet door de beugel kan. Ook in andere landen werd de dienst in strijd geacht met de wetgeving en derhalve verboden. Voor Uber waren deze oordelen niet voldoende om met UberPOP te stoppen; zo heeft de taxi-aanbieder bij de Europese Commissie een klacht tegen verschillende Europese lidstaten ingediend. Uber was namelijk van mening dat de uitgesproken verboden niet proportioneel zijn en in strijd zijn met de vestigingsvrijheid van bedrijven. Ondanks dat staatssecretaris Mansveld Uber tegemoet kwam door een versoepeling van de taxiwetgeving aan te kondigen, bleef taxidienst UberPOP ook onder die wetgeving illegaal. Uber heeft uiteindelijk de handdoek in de ring gegooid en – in ieder geval in Nederland – de stekker uit UberPOP getrokken.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.