NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • 3 Miljoen euro boete voor Facebook door datadeling WhatsApp

3 Miljoen euro boete voor Facebook door datadeling WhatsApp

Waar Facebook sinds de overname in 2014 de persoonsgegevens van Whatsapp en Facebook, zoals beloofd, nog strikt gescheiden hield, begon Facebook sinds de zomer van 2016 de gegevens tussen de partijen te delen. Dit gebeurde door de gebruikersvoorwaarden aan te passen en er werd geen expliciete toestemming gevraagd. De Duitse Autoriteit gegevensbescherming besloot toen dan ook direct dat in Duitsland de verwerking niet rechtmatig werd geacht.

Tot november deelde Facebook nog gegevens tussen Whatsapp en Facebook, maar
stopte daar in november binnen de hele EU mee, na druk van de Artikel 29-werkgroep, waarin de Europese privacy waakhonden vertegenwoordigd zijn.

Het staken van de verwerking kwam blijkbaar niet op tijd voor de ICA, de concurrentie-waakhond van Italiƫ. De ICA is van mening dat de mogelijkheid voor Whatsapp-gebruikers om de datadeling te weigeren er wel was, maar dat er onvoldoende duidelijkheid over deze mogelijkheid werd geschept. De applicatie zou gebruikers doen geloven dat ze de app niet meer zouden kunnen gebruiken tenzij ze aan de gebruikersvoorwaarden, waar de datadeling in genoemd werden, zouden accepteren. Facebook moet hiervoor nu een boete van 3 miljoen Euro betalen.

Facebook is de afgelopen maanden druk bezig met onderhandelingen met de Artikel 29-Werkgroep, om tot een deal te komen waardoor ze vanaf deze zomer wel rechtmatig data tussen Whatsapp en Facebook kunnen delen. Lees daarover meer in ons eerdere blog. Met de datadeling wil Facebook telefoonnummers koppelen aan de systemen van Facebook, daardoor kunnen betere vrienden-suggesties worden gedaan en kunnen er meer relevante advertenties worden getoond. Ook kunnen bedrijven berichten versturen naar Whatsapp-gebruikers, zoals agenda herinneringen of afleverinformatie, maar ook marketing pitches.

Auteur: Jelte Van 't HulPAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.