NL EN

Het auteursrecht van een aap

Op 5 juli meldde de Britse krant The Daily Mail dat een wilde aap (om precies te zijn een zwarte makaak) een zelfportret had gemaakt. Bekende wildlife-fotograaf David Slater was in Sulawesi Indonesie toen zijn camera werd ingepikt door een nieuwsgierige vrouwelijke aap. Al dan niet per ongeluk maakte de aap het volgende zelfportret.

Persoonlijk vind ik het een erg geslaagde foto. Niet alleen is hij scherp, mevrouw aap lacht ook uiterst charmant in de camera. De aap maakte nog een aantal andere foto’s waarop onder andere ook David Slater is te zien. Op de blog TechDirt ontstond naar aanleiding van de foto’s een discussie over de vraag of de aap wellicht auteursrecht heeft op de foto’s.

Caters News Agency (waarbij Slater is aangesloten) schijnt in ieder geval te denken dat zij de auteursrechten op de foto's hebben, aangezien op enkele foto’s een copyright notice van dat bedrijf aangebracht is. De vraag die op TechDirt werd gesteld is hoe de auteursrechten dan bij Caters terecht zijn gekomen. Heeft de aap haar auteursrecht wellicht overgedragen?

Conclusie was dat het uiterst onwaarschijnlijk is dat Caters auteursrecht kan claimen op de foto’s.

Natuurlijk had TechDirt de foto’s waar de discussie over ging geplaatst. Groot was de verbazing (en de hilariteit) bij TechDirt toen ze van Caters een bericht ontvingen waarin verzocht werd de foto’s te verwijderen. Caters stelt dat, ongeacht de vraag wie het auteursrecht heeft op de foto’s, vaststaat dat TechDirt in ieder geval geen auteursrecht heeft op de foto’s, zodat ze verwijderd moeten worden.

Caters geeft daarmee uiting aan een wat vreemde kijk op het auteursrecht. Auteursrecht geeft de maker het recht om anderen te verbieden het werk te exploiteren. Er is dus alleen een verbodsrecht wanneer er ook een auteursrechthebbende is. De aap heeft de foto's gemaakt, dus alleen zij komt voor auteursrecht in aanmerking. Naar Nederlands recht kan de aap echter helemaal geen auteursrecht hebben. De Hoge Raad heeft in het Endstra-tapes arrest geoordeeld dat:

“De eis dat het voortbrengsel het persoonlijk stempel van de maker moet dragen betekent dat sprake moet zijn van een vorm die het resultaat is van scheppende menselijke arbeid en dus van creatieve keuzes, en die aldus voortbrengsel is van de menselijke geest.”

Theoretische discussies over hoeveel mensen en apen genetisch gezien met elkaar gemeen hebben daargelaten, staat volgens mij daarmee vast dat de foto’s in het publieke domein vallen en dus door iedereen vrijelijk gebruikt mogen worden.

BRON: Techdirt, The Daily Mail


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (3)

peter woensdag 11 januari 2012 13:24

heeft de fotograaf wel toestemming aan de aap gevraagd of hij het wel mag publiceren in de media.

z vrijdag 5 september 2014 09:16

hello mij name arjan i am 11 jear old

Dailyphotopress van der Heijden donderdag 13 juli 2017 12:07

Het voorbeeld van hoe uitgevers en sociale media en andere met auteursrechten omgaan,hoelang worden nog foto's geplukt van het internet en op websites gezet,ook van mij zelf zijn diverse foto's zeg maar gejat maar nooit betaald,dit allemaal dankzij de digitale fotografie en omdat men het zo leuk vindt foto's te stelen waar een fotograaf of beeldmaker zijn best voor heeft moeten doen,
Maar ook de onnozelheid van beeldbanken die ze op hun site zetten zonder beveiliging in de hoop dat ze gejat worden en ze dan een claim kunnen sturen naar de oneigenlijke gebruiker,i

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.