NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Wil de EU de ACTA-onderhandelingen nog doorzetten?

Wil de EU de ACTA-onderhandelingen nog doorzetten?

Prof. Michael Geist (University of Ottowa) noemt vijf redenen waarom de EU zich misschien wel zou willen terugtrekken uit de onderhandelingen over de Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Wereldwijd is Geist  – afgezien van de onderhandelaars – waarschijnlijk degene die het meest van het ACTA-Verdrag weet. De afgelopen twee jaar is er in het diepste geheim onderhandeld over dit controversiële intellectuele eigendomsverdrag.

 

Heel kort samengevat noemt Geist de volgende vijf redenen waarom hij denkt dat de EU zich wellicht zou willen terugtrekken.

 

1. EU Commissaris Karel de Gucht verklaarde onlangs dat het aan de Verenigde Staten ligt dat de onderhandelingen tot nu toe geheim blijven.

 

2. De Gucht zei verder dat hij niet verwacht dat er zich voor september nieuwe ontwikkelingen zullen voordoen met betrekking tot het ACTA-verdrag.

 

3. Binnen de EU nemen de kritische geluiden toe. Zo pleiten de Nederlandse ministers van Economische Zaken en Justitie voor hernieuwde openheid over handelsverdrag ACTA. Ook heeft de Artikel 29 Werkgroep op 15 juli opnieuw haar zorgen geuit over het ACTA-verdrag.

 

4. Geist concludeert uit de gelekte documenten dat de Verenigde Staten de laatste maanden het meeste water bij de wijn doen tijdens de onderhandelingen.

 

5. Er lijken onoverbrugbare verschillen te bestaan tussen de wensen van de EU en die van de Verenigde Staten. Zo zijn de Verenigde Staten niet van plan om toe te geven aan de EU, die graag bescherming voor geografische aanduidingen zou zien.

 

Zie hier het bericht op de voortreffelijke blog van Michael Geist, en hier een eerder bericht van ons met vele verdere verwijzingen.

 

 

 

BRON: Michael Geist, Webwereld


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.