NL EN

WikiLeaks, mag dat?

Afgelopen dinsdag (30 november) was ik gast in het programma Juridische Zaken van BNR. Samen met de advocaten Peter Plasman en Richard van der Weide moest ik de vraag beantwoorden of WikiLeaks beschermd wordt door de vrijheid van meningsuiting.

In de uitzending heb ik aangegeven dat WikiLeaks in Europea waarschijnlijk geen succesvol beroep kan doen op art. 10 EVRM, dat de vrijheid van meningsuiting beschermt. Van belang daarbij is dat de documenten een vertrouwelijk karakter dragen en schade toebrengen aan de belangen van de VS. Bovendien worden de documenten door WikiLeaks niet in een bepaalde journalistieke context geplaatst, maar klakkeloos op het internet geplaatst.

Bij sommige berichten is het maatschappelijk belang zo groot, dat publicatie geoorloofd moet zijn. Dat geldt echter niet voor de diplomatieke post die eerder als roddel en achterklap kan worden gekwalificeerd. Ik heb onder meer het arrest Stoll aangehaald van het Europese Hof van de Rechten van de Mens, waarin een vergelijkbare kwestie speelde.    

Luister hier naar de uitzending (vanaf 3:50).

Lees hier het arrest Stoll.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (2)

VR donderdag 2 december 2010 14:47

"...of WikiLeaks beschermt wordt door de vrijheid van meningsuiting." Beschermt?

Overigens wel een interessant issue. Wat is wel en wat is niet het publiceren waard uit die extreem grote stapel documenten? Voordat dat uitgezocht is...

John zaterdag 4 december 2010 14:52

"Dat geldt echter niet voor de diplomatieke post die eerder als roddel en achterklap kan worden gekwalificeerd".

Begrijp ik het goed? Heeft deze kwalificatie betrekking op alle gelekte documenten, of alle tot nu toe gepubliceerde documenten?

De volgende conclusies zouden kunnen worden getrokken:

- Het product van (de betrokken) diplomaten is dus in - vul hier in - mate van een vergelijkbare kwaliteit als de kwaliteit van roddel en achterklap.
- Dit product (roddel en achterklap) is dermate van belang dat het tientallen jaren wordt bewaard, en ruimschoots digitaal beschikbaar wordt gemaakt (binnen de organisatie waar het van afkomstig is).
- Deze "roddel en achterklap" kan een land schade toebrengen.

Er wringt naar mijn mening toch wel iets in deze kwalificatie.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.