NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Wat als je aan de digitale schandpaal wordt genageld?

Wat als je aan de digitale schandpaal wordt genageld?

'Hé jongen, ik hoef helemaal niet te kotsen. Ik ben de voorzitter en jij moet mij majesteit noemen.'

Aan het woord is een studente Nederlands recht. Ze zei dit in februari 2007, dronken in een portiek vlak bij het Leidseplein in Amsterdam, tegen een jongen die haar op dat moment aan het filmen was. Het meisje zei ook nog tegen de jongen dat hij moest 'oprotten'.

Van de opnames is een filmpje van twee minuten gemaakt dat dankzij de shockblog GeenStijl in korte tijd heel populair is geworden.

De studente begon een procedure tegen GeenStijl. Met succes. Op 14 juli 2010 heeft de Amsterdamse rechtbank bepaald dat GeenStijl onrechtmatig heeft gehandeld en de weblog veroordeeld tot vergoeding van de door de rechtenstudente geleden schade. De hoogte daarvan moet overigens nog worden vastgesteld.

Wat kun je doen als je wordt zwartgemaakt op internet?

De zaak van de studente is een extreem voorbeeld van een fenomeen dat aan de orde van de dag is op het internet: 'naming and shaming'. Internet wordt vaak gebruikt als digitale schandpaal, dikwijls anoniem, niet zelden door concurrenten van ondernemingen. Een bedrijf kan daardoor flinke reputatieschade lijden.

Het voorbeeld van de rechtenstudente maakt duidelijk dat hier wel degelijk iets tegen te doen is. Het is alleen een lange en kostbare weg. Daarom is het goed dat de rechtbank in deze zaak heeft bepaald dat ook schadevergoeding moet worden betaald.

Hoe hoog kan de schadevergoeding zijn?

Nederlandse rechters zijn niet zo happig op het uitkeren van hoge schadevergoedingen. Maurice de Hond werd door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot betaling van een bedrag van euro 100.000 voor het beschuldigen van de 'klusjesman' van het vermoorden van de weduwe Wittenberg. Naar Nederlandse maatstaven is dit een astronomisch bedrag. In hoger beroep werd het bedrag bijgesteld naar euro 35.000.

De rechtenstudente vroeg de rechtbank haar een voorschot op de schadevergoeding toe te kennen van euro 15.000. Dat voorschot heeft de rechtbank niet toegewezen, omdat zij de door de studente geleden schade lager taxeerde.

Hoe voorkom je dat berichten, foto's of filmpjes na verwijdering weer elders op het internet opduiken?

Het geheugen van internet is ijzersterk. Het gevaar bestaat dan ook dat, wanneer een onrechtmatig bericht van de ene website is verwijderd, het op een andere weer opduikt. In het verleden moest de vader van Paris Hilton wereldwijd procederen om een liefdesfilmpje van zijn dochter met haar ex-vriend van internet verwijderd te krijgen.

De efficiëntste manier om informatie van het internet verwijderd te krijgen, is via Google. Wie niet kan worden gevonden op het internet, bestaat immers niet. Google heeft een speciale procedure ingericht met behulp waarvan links in zijn index kunnen worden verwijderd. De klager moet wel kunnen aantonen dat de informatie waarom het gaat onrechtmatig is.

Lees hier de column zoals gepubliceerd in het Financieele Dagblad.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.