NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Wakker Dier geen 'stelletje terroristen'

Wakker Dier geen 'stelletje terroristen'

Het Hof Leeuwarden heeft vorige week de uitspraak van de Voorzieningenrechter Rechtbank Zwolle-Lelystad in de zaak van dierenbeschermingsorganisatie Stichting Wakker Dier versus dierenarts Rowdy Plantema bevestigd.

Wakker Dier heeft verschillende malen te maken gehad met organisaties en personen die de stichting in de media afschetsen als een 'criminele organisatie' (bijvoorbeeld door de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, zie hier voor de uitspraak) of als ‘een stelletje terroristen'. Die laatste woorden werden uitgesproken door dierenarts Blindeman in een interview dat hij gaf in het Agrarisch Dagblad. Het interview werd onder andere gepubliceerd op de website www.pluimvee.nl. Wakker Dier vorderde vervolgens vergoeding vanwege reputatieschade en rectificatie. Beide vorderingen werden toegewezen.

Wakker Dier voert actief beleid om niet in verband gebracht te worden met criminele activiteiten. Bovendien is ‘terrorisme' een wel zeer ernstige kwalificatie. De vordering van Wakker Dier dat Plantema Wakker Dier en diens medewerkers voortaan niet in verband zou brengen met enig strafbaar feit werd echter afgewezen omdat dit te ver zou ingrijpen in de uitingsvrijheid van Plantema. Wel verbood de voorzieningenrechter Plantema om Wakker Dier nog in verband te brengen met terrorisme.

Plantema ging tegen deze uitspraak in beroep. Bij zijn grieven beriep hij zich onder meer op het rapport Criminaliteitsbeeldanalyse Radicaal dierenactivisme 1999-2003. Het Hof kon daar echter geen grond in vinden voor Plantema's aantijgingen. Geen van zijn grieven trof doel.

Lees hier het hele arrest en hier de uitspraak van de Voorzieningenrechter.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.