NL EN
 • Home»
 • Weblog »
 • VVD wil nieuwe Mediawet schrijven
 • GEPLAATST OP: 4 november 2010
 • GEPLAATST DOOR: Marieke Neervoort
 • GEPLAATST IN:
 • GOOGLE+: Marieke Neervoort

VVD wil nieuwe Mediawet schrijven

Publieke omroepen moeten zich beperken tot hun ‘audiovisuele taken’. Dat staat in het regeerakkoord. Maar de VVD gaat een stap verder. Nieuwssites van publieke omroepen moeten verdwijnen, en publieke omroepen moeten stoppen met alle activiteiten op internet die concurreren met kranten. VVD kamerlid Van Miltenburg: " De omroepen hebben de afgelopen jaren allemaal internetredacteuren aangenomen om die sites op te zetten. We willen dat terugdraaien. We gaan een nieuwe Mediawet schrijven en daar zal in staan dat internet geen taak is voor de Publieke Omroep.”

 

Nog even los van de vraag of het, nog geen 2 jaar na de inwerkingtreding van de Mediawet 2008, nou verstandig is om een nieuwe Mediawet te gaan schrijven, vraag ik me af of de VVD zich realiseert wat de gevolgen zijn van het verbieden van internetactiviteiten voor de publieke omroep. Het is wel erg ouderwets om omroepen uitsluitend via televisie te laten uitzenden, en ze te verbieden audiovisuele content via internet te verspreiden. Alle grote omroepen hebben al jarenlang websites waarop hun programma’s en andere audiovisuele content te zien zijn. In de Mediawet 2008 is zelfs vastgelegd dat de publieke omroep haar media-aanbod verspreidt “via alle beschikbare aanbodkanalen.”  Als internetactiviteiten voor de publieke omroepen zouden worden verboden, zouden zij een belangrijk medium en een aanzienlijk deel van hun publiek verliezen.

 

Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat publieke omroepen onbeperkt mogen concurreren met bijvoorbeeld kranten of commerciële omroepen die het zonder financiële bijdrage van de overheid moeten doen. Dat daar regels voor zijn, is in Nederland al jarenlang een gegeven. Het aanscherpen van die regels is een politieke keuze waar je het wel of niet mee eens kunt zijn. Maar het verbieden van internetactiviteiten voor de publieke omroep is alsof je een onderneming verbiedt om e-mail te gebruiken.

 

Hopelijk weet de oppositie het kabinet ervan te overtuigen dat het niet meer van deze tijd is om omroepen te verbieden media-aanbod via internet te verspreiden. En hopelijk  ziet de VVD in dat het niet erg zinvol is om een nieuwe Mediawet te gaan schrijven.

BRON: Broadcast Magazine, nu.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

 1. NAAM
 2. E-MAILADRES
 3. BERICHT
 4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
 5.