NL EN

VS-overheid valt Bitcoin aan!

Goed, de titel van deze blog is niet helemaal waar. Waar het om gaat is dat het Amerikaanse Department of Homeland Security (DHS) een bevel heeft laten uitgaan om de tegoeden van Bitcoinbeurs MtGox bij betalingsprovider Dwolla te laten bevriezen. De reden? Bitcoinwisseldiensten worden gezien als een “money service business”, en voor het aanbieden van die dienst geldt een registratieverplichting bij het Financial Crime Enforcement Network (FinCEN). Die registratie heeft MtGox niet, reden waarom DHS besloten heeft de aanvoer van Dollars via Dwolla naar MtGox stop te zetten. Details over de actie zijn nog niet naar buiten gebracht, en het wachten is dan ook op een verklaring van bijvoorbeeld DHS voor de reden van de actie.

 

FinCEN heeft kort geleden een richtlijn gepubliceerd waarin het stelt dat Bitcoinwisseldiensten worden gezien als money service business. Dat kwam toen als een grote verrassing. Er waren op dat moment weinig mensen die hadden verwacht dat voor Bitcoinwisseldiensten een registratieplicht in de zin van de Bank Secrecy Act zou gelden. Voorlopig is het nog onduidelijk of er ook in Europa een registratieplicht voor Bitcointussenpersonen geldt. In een rapport van de ECB wordt gesteld dat onder andere de Richtlijn Elektronisch Geld en de Richtlijn Betaaldiensten van toepassing zouden kunnen zijn.

 

Het hangt ook nogal af van het type dienst dat de tussenpersoon precies wil aanbieden. Een bedrijf dat als exchange wil fungeren, zal naar mijn mening in Nederland op grond van artikel 2:54i Wft een vergunning voor wisseldiensten moeten aanvragen. Wil een bedrijf betaaldiensten aanbieden, als tussenpersoon tussen bijvoorbeeld webwinkels en consumenten, dan geldt op grond van artikel 2:3a Wft een vergunningvereiste. Zoals ik op deze blog al eerder stelde is regulering mijns inziens goed voor de acceptatie van Bitcoins. Ik zie de actie van het Amerikaanse Department of Homeland Security dan ook geenszins als een aanval op Bitcoin. Het is veeleer de bevestiging dat Bitcoin langzaam maar zeker, ook door de Amerikaanse overheid, serieus genomen wordt.

BRON: o.a. bitcoinmagazine.com


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.