NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Vonnis over Werthers' echte parodie gepubliceerd na drie jaar

Vonnis over Werthers' echte parodie gepubliceerd na drie jaar

Op de overheidssite over rechtspraak www.rechtspraak.nl is afgelopen vrijdag, 19 November 2004 het op 26 juni 2001 (!) gewezen vonnis in kort geding gepubliceerd over een parodie van de Nederlandse koekjesfabrikant Verkade op een reclame voor "Werthers echte" van de Duitse onderneming Storck.

 

De rechter verbood Verkade op grond van onrechtmatig handelen het gebruik van de commercial voor haar tarwebiscuit "Digestive".  De commercial zou aanhaken bij bekende reclames voor Werthers echte van de snoepfabrikant Storck waarin een opa mijmert over zijn eerste snoepje. In de commercial van Verkade at de grootvader voor de neus van zijn kleinzoon de laatste biscuit uit een bokaal, die vervolgens sneuvelde onder het uitslaken van pijnlijke kreten op de achtergrond.

 

Het vonnis is, ook achterdaf gezien, juridisch interessant omdat de rechter niet beslist over de primaire vordering - inbreuk door het openbaarmaken van een parodie op het auteursrechtelijke beschermde format van Storck - maar direct overgaat tot beoordeling of er sprake is van onrechtmatig handelen door Verkade. Dat is jammer voor auteursrechtspecialisten die (nog steeds) graag meer duidelijkheid willen hebben over het antwoord op de vraag  hoever de auteursrechtelijke bescherming van formats gaat....

 

BRON: Rechtbank Haarlem


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.