020 530 0160

UPC moet klantgegevens aan Brein verstrekken

UPC moet de klantgegevens van een abonnee aan Brein verstrekken. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam op 24 augustus bepaald.


Het betreft een abonnee die volgens Brein gebruik heeft gemaakt van het zogenoemde Dikke Donder netwerk om illegale filmbestanden aan te bieden. De abonnee zou via de website van Dikke Donder hebben aangegeven dat hij op zijn eigen computer bestanden ter beschikking stelt aan andere deelnemers aan het netwerk. Om dit te doen heeft de abonnee in april 2005 zijn e-mailadres opgegeven. Dat was een vereiste om van Dikke Donder gebruik te maken. Dit e-mailadres had Brein verkregen nadat zij beslag had gelegd op de server van Dikke Donder. Aan de hand van dit adres eiste Brein van UPC de daarbij behorende naam-, adres- en woonplaatsgegevens.


De rechter heeft aangegeven dat in dit soort gevallen “buiten redelijke twijfel” moet zijn dat het e-mailadres aan de abonnee toebehoort die daadwerkelijk de illegale handelingen heeft verricht. Het criterium “buiten redelijke twijfel” is eerder door het Hof Amsterdam geformuleerd in een zaak tussen vijf grote ISPs en Brein. In die zaak was volgens het Hof niet “buiten redelijke twijfel” dat aan de hand van de gegevens van Brein de juiste abonnee geïdentificeerd kon worden.


In deze zaak denkt de rechter daar anders over. UPC had aangevoerd dat het een zogenoemd secundair e-mailadres betreft, dat te allen tijde door de abonnee zelf kan worden veranderd, zonder dat UPC daar weet van heeft. Nu het om een illegale uploader zou gaan, was het volgens UPC niet ondenkbaar dat de abonnee na zijn aanmelding bij Dikke Donder zijn e-mailadres zou hebben gewijzigd. Dat gold volgens UPC te meer nu Brein in mei 2006 de abonnee heeft gesommeerd zich bekend te maken. Een ander zou dan nu gebruik maken van het bewuste e-mailadres. Het gevolg zou zijn dat de verkeerde persoon wordt geïdentificeerd.


De rechter vindt dit alles te theoretisch. Volgens de rechter is het buiten redelijke twijfel dat de abonnee nog steeds hetzelfde e-mailadres gebruikt en daardoor identificeerbaar is. Volgens de rechter speelt daarbij een rol dat de abonnee door zijn e-mailadres te wijzigen geen berichten meer zou ontvangen van de Dikke Donder server. De rechter geeft niet aan om wat voor een berichten het volgens hem zou gaan.   


Lees hier het vonnis.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Vita Zwaan

publicaties

Gerelateerde artikelen