NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Uitspraak Viacom v. Youtube in zicht

Uitspraak Viacom v. Youtube in zicht

De komende tijd zullen in de VS enkele belangrijke beslissingen worden genomen ten aanzien van de aansprakelijkheid van tussenpersonen op internet. Vandaag is de deadline voor de ‘opening briefs’ (inleidende processtukken) in de ‘summary judgment’ (vergelijkbaar met kort geding) in de zaak Viacom v. Youtube.

 

Deze zaak werd drie jaar geleden door Viacom, een van de grootste mediaconglomeraten ter wereld, aangespannen tegen de online videodienst Youtube, toen deze laatste voor $1.65 miljard door Google werd gekocht. De eis van Viacom is onder andere een schadevergoeding van $1 miljard, omdat Youtube opzettelijk inbreuk maakt op haar auteursrechten.

 

Uit de stukken die vandaag worden ingediend zal blijken hoe partijen er voor staan. Heeft Viacom voldoende bewijs om aan te tonen dat Youtube op de hoogte was – of had moeten zijn – van auteursrechtinbreuken op haar dienst, of heeft Youtube voldoende argumenten om beschermd te worden door de Amerikaanse equivalent van artikel 6:196c lid 4 BW (aansprakelijkheidsuitsluiting voor hosting providers)?

 

Op 30 april dienen partijen hun ‘oppositions’ (vergelijkbaar met conclusie van antwoord) bij de rechtbank in te leveren en de antwoorden hierop op 4 juni, waarna de rechter uitspraak zal doen.

 

Het is natuurlijk nog maar de vraag in hoeverre deze uitspraak invloed heeft op Europese of Nederlandse aansprakelijkheid voor internettussenpersonen. Een gunstige uitspraak in deze zaak voor Youtube zou wel een mooi voetnootje opleveren in toekomstige zaken voor tussenpersonen aan deze kant van de oceaan.

 

Lees hier het bericht. Ik heb overigens mijn scriptie over deze zaak geschreven!

BRON: CNET.com


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.