NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • “Tegen 0% BTW” in reclames begrijpt de consument wel

“Tegen 0% BTW” in reclames begrijpt de consument wel

Onlangs, heeft het College van Beroep van de Reclame Code Commissie (RCC) in hoger beroep bevestigd, dat het gebruik van de uitingen van Citroën:

Om de video te bekijken dient u social media cookies te accepteren.
Klik hier om alle cookies te accepteren.


“Joris koopt deze maand ook een auto maar dan tegen 0% BTW en 0% rente”

en

 “De Citroën C1 – Decemberactie: 0% BTW + 0% Rente”

geoorloofd zijn.

Dit soort uitingen, waarbij gesuggereerd wordt dat geen BTW behoeft te worden betaald - in feite wordt de normale prijs verlaagd met het BTW bedrag en let wel niet verminderd met 21% - werden al vaker gebruikt, zowel in de autobranche als in andere branches.

Eerder: Consument begrijpt het niet
Voorheen oordeelde (de voorzitter van) de RCC vaak dat dit misleidend was (bijv: Praxis-uitspraak). Waarom?

Omdat  d
e gemiddelde consument verwacht dat de koopprijs met 21% zal worden verlaagd en niet het BTW bedrag (ofwel met 17,35% over de normale prijs). Want van de gemiddelde consument zou niet kunnen worden verwacht dat hij weet dat niet de 21% korting over de normale koopprijs inclusief BTW moet worden berekend, maar dat dat bedrag inclusief BTW wordt verminderd met het BTW bedrag ofwel verminderd met 17,35% over dat dat bedrag.

Als u voor wiskunde een goed cijfer had, begrijpt u voornoemd cijfergegoochel waarschijnlijk gelijk.


Nu: Consument begrijpt het wel
In bovengenoemde Citroën-zaak oordeelde het CvB - in lijn met de eerdere beslissing van de RCC voorzitter – nu anders. Volgens het CvB zal d
e gemiddelde consument begrijpen dat de adverteerder tijdelijk een korting geeft die gerelateerd is aan de hoogte van de BTW.

Voornoemd gegoochel kwam dus niet meer aan de orde.

Hierbij speelde ook mee dat op de website van Citroën en onderaan in de advertenties een toelichting gegeven op de mededeling “0% BTW”. Daaruit zou duidelijk blijken dat de aanbieding inhoudt dat de adverteerder de BTW “betaalt” ofwel een aan de BTW gerelateerde korting op de prijs van de auto geeft.

BRON: reclamecode.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (4)

Pepijn woensdag 2 juli 2014 17:51

Geachte auteur,

ik heb inmiddels zeker een kwartier geprobeerd om uit bovenstaande redenering te komen maar het lukt mij niet. Ik ben dan ook een Alfa (maar ook ZZP-er).

Voor mij betekent 0% BTW dan ook dat van het bedrag inclusief BTW 21% af gaat. Géén 17,35%.

Wat mij betreft verwacht de rechter echt even iets teveel rekenkundigheid van de klant, om maar niet te spreken van het feit dat iedere Jan Modaal bij de term BTW denkt aan 21% en niet 17,35. Dat valt voor mij onder een stevig potje obfuscatie van het werkelijke kortingsbedrag, en de RCC had gewoon gelijk in haar eerdere uitspraak.

Maar dat is ook maar een mening natuurlijk.

Leo donderdag 3 juli 2014 10:08

Geachte auteur,

De redenering van de rechter vind ik terecht. Juist in de autobranche staan in de prijslijsten de prijs met en zonder BTW vermeld. De consument kan dus eenvoudig de prijs excl. BTW aanhouden.
Dat strookt met de uiting.

Als van een korting gesproken zou worden, dient natuurlijk wel vermeld te worden dat het een korting van 17,35% op de verkoopprijs incl. BTW betreft.

lb vrijdag 4 juli 2014 12:43

De prijs is 100%, daar komt 21% btw bovenop. De totale af te rekenen prijs is dan 121%. Als je geen BTW hoeft te betalen, dan betaal je dus 100% ipv 121% (21 van 121 = 17,35)

SIyvgGHGpU woensdag 1 oktober 2014 08:53

wai,不過上次甄妮姐姐演唱會有好多歌都降左key lu :( 佢自從耕左田之後 個人humble左 未必會好似以前咁bi li ba la架啦..wordy,甄妮真係超勁 真係要搵莫華倫黎撐一撐..leo,this pair of dazzling einrargs can be worn even now!!ilovemusic,多謝片段 但我始終唔係好buy問誰令風騷 論哥利 一系列射鵰主題曲好好多 你有無甄妮響91翡翠歌星賀台慶唱unchained melody既片 佢個次都好爆喎~

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.