NL EN

Starbucks vs Starbung

Koffiegigant Starbucks is een rechtszaak begonnen tegen de Thaise broers Damrong en Damras Maslae, omdat het logo van hun koffiezaak Starbung inbreuk zou maken op de intellectuele eigendomsrechten van Starbucks.

Het logo van Starbung vertoont veel overeenstemming met het bekende Starbucks-logo. Zo zijn beide logo’s rond en gebruikt het Starbung-logo dezelfde kleuren als het Starbucks-logo (groen, zwart en wit). Het Starbung-logo bestaat uit een man met een baard en een hoofddoek die met zijn rechterhand koffie schenkt en met zijn linkerhand het peace-teken maakt. Op het Starbucks-logo wordt een zeemeermin met een kroon op haar hoofd afgebeeld, die haar handen omhoog houdt. Het Starbucks-logo heeft aan weerszijden een ster: het Starbung-logo heeft aan weerszijden een ster met een halve maan.

(bron: z24.nl)

Volgens Starbucks maken de broers Maslae met het logo inbreuk op de intellectuele eigendomsrechten van Starbucks. Door de overeenstemming tussen de twee logo’s kunnen klanten denken dat ze Starbucks-koffie drinken, terwijl het in feite Starbung-koffie is. Starbucks eist 300,000 bath (ongeveer 7000 euro) van de broers. Daarnaast eist het bedrijf maandelijkse betalingen van 30.000 bath en 7,5 % rente op jaarbasis, zolang de broers inbreuk op de IE-rechten van Starbucks blijven maken.

Volgens Damrong is de naam ‘Starbung’ ontleend aan zijn bijnaam ‘Dung’. Het logo is ontworpen door een vriend en het is niet gebaseerd op Starbucks, maar op het geloof van Damrong: de Islam. Het merk is halal en de kleur groen verwijst naar de Islam. Starbucks heeft gesommeerd dat Damrong de groene kleur en de woorden ‘star’ en ‘coffee’ zou aanpassen, maar hieraan zal Damrong geen gehoor geven. Damrong is vastberaden om niet op te geven en hij heeft beloofd dat hij tot het einde tegen Starbucks zal strijden.

BRON: The Guardian


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.