020 530 0160

SOLV Stemwijzer: stem je voor of tegen de ‘sleepwet’?

Gepubliceerd op 20 maart 2018 categorieën ,

Op woensdag 21 maart (dat is morgen al!), wordt aan de hand van een referendum gestemd over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (‘WIF’, in de volksmond ook wel ‘sleepwet’). Kort gezegd wordt in de ‘sleepwet’ vastgelegd hoe verschillende soorten internetverkeer ongericht kan worden afgetapt. De wet zal naar verluidt vanaf 1 mei 2018 ingaan, ongeacht de uitslag van het referendum. Toch kan de uitkomst op het referendum een belangrijk signaal zijn richting het kabinet, waardoor het m.i. toch belangrijk is om in ieder geval een weloverwogen stem uit te brengen.

Wat staat er in de sleepwet?

In het kort, brengt de sleepwet met zich mee dat inlichtingendiensten ‘ongericht’ internetverkeer dat verloopt via ‘de kabel’ mogen doorzoeken als sprake is van een bepaalde dreiging. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de voornoemde inlichtingendiensten te weten zijn gekomen dat een bepaalde (digitale) aanval via een specifieke internetprovider verloopt. Vervolgens kan verder worden ‘ingezoomd’ op de specifieke communicatie die van belang is voor een bepaald onderzoek. Hierbij dient wel te worden opgemerkt dat vooraf toestemming van de minister benodigd is en dat achteraf controle plaatsvindt door een onafhankelijke toezichthouder, het CTIVD.

Wie zijn voor en wie zijn tegen?

Het kabinet, inclusief D66-lid Kees Verhoeven (die eerst fel tegenstander was), is voor invoering van de sleepwet, evenals de inlichtingendiensten zelf. Naar verluidt is op dit moment ook een meerderheid van het Nederlandse Volk voor invoering van de sleepwet.  Tegenstanders zijn vooral burgerrechtenorganisaties en een aantal politieke partijen, zoals Amnesty International, BIT, Bits of Freedom, Burgercomité Nederland, Burgerrechtenvereniging Vrijbit, Comité van Waakzaamheid, DENK, GeenStijl, Greenhost, Piratenpartij, Privacy Barometer, Privacy First en Radar.

Hoe kan ik me beter inlezen?

Voor de die hards onder ons, is het wellicht aan te bevelen de volledige wettekst door te lezen. Ook is het mogelijk om een stemwijzer te doen via Bits of Freedom, het informatieve filmpje van Zondag met Lubach te kijken en ook op de Volkskrant staat een goed artikel. Mocht je er dan nog niet uit zijn: via Google is ook genoeg informatie beschikbaar. Heb je dit gedaan? Ga dan stemmen morgen!

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Mike Landerbarthold

publicaties

Gerelateerde artikelen