NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • SOLV Advocaten opent .eu domeinnaamsite

SOLV Advocaten opent .eu domeinnaamsite

Internetadvocaten kritisch over arbitragehof

SOLV Advocaten opent vandaag een speciale website over .eu domeinnaamzaken: www.eutaskforce.eu. Aanleiding van het initiatief is de onverwacht grote hoeveelheid geschillen over de registratie van .eu domeinnamen.

De meeste domeinnaamruzies gaan over de registratie van namen die door een ander als merk zijn geregistreerd. De registrant van de domeinnaam wordt dan beticht van merkinbreuk. Het betreft vaak waardevolle, generieke namen als sex.eu, spam.eu en restaurants.eu.

Sinds april dit jaar zijn .eu domeinnamen voor iedereen vrij om te registreren. Een speciaal arbitragehof in Praag heeft vanaf dat moment al meer dan 250 uitspraken gedaan over domeinnaamgeschillen. In de komende maanden zullen nog honderden uitspraken volgen.

Het Europese domeinnamenrecht is recht in wording. Uit de soms tegenstrijdige uitspraken van het arbitragehof blijkt dat de merkhouder een bevoorrechte positie heeft: hij wint meestal van de domeinnaamhouder. Dat is volgens de advocaten van SOLV niet altijd terecht.

Christiaan Alberdingk Thijm van SOLV Advocaten: ‘In het geval van generieke domeinnamen zou het principe "wie het eerst komt, het eerst maalt" moeten gelden. Nu worden merkhouders vaak ten onrechte bevoordeeld, waardoor zij waardevolle domeinnamen verkrijgen.'

Op grond van het merkenrecht mogen generieke namen niet gemonopoliseerd worden indien deze op beschrijvende wijze worden gebruikt. Het merk "postkantoor" voor een bedrijf waar de post wordt afgehandeld, is dus niet geldig. De domeinnaam postkantoor.eu moet dus door iedereen geregistreerd kunnen worden.

Over SOLV Advocaten

SOLV Advocaten is het enige Nederlandse advocatenkantoor dat volledig gespecialiseerd is in internetzaken. Het kantoor behandelt onder meer veel zaken op het gebied van domeinnamen. SOLV werd in 2005 uitgeroepen tot het beste nichekantoor van Nederland.

 

 PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.