NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Six strikes and …you’re not out

Six strikes and …you’re not out

Terwijl Frankrijk stilaan terug komt van het three strikes systeem, omdat het niet naar behoren werkt en niet het gewenste resultaat heeft, zullen de grootste Amerikaanse ISP’s binnen twee maanden een notification systeem onder de naam Copyright Alert System (CAS) introduceren.

CAS richt zich op het file-sharen via P2P-netwerken en laat andere vormen van auteursrechtinbreuk door downloaden op andere manieren (denk aan cyberlockers, e-mail bijlagen, Dropbox e.d.) of streamen ongemoeid. CAS is het resultaat van een Memorandum of Understanding uit 2011 tussen ISP’s, MPAA en RIAA waarbij de focus ligt op het aanspreken op het inbreukmakende gedrag en de betrokkenen in te lichten over alternatieven voor het downloaden van onrechtmatige content. Vooralsnog voorziet CAS niet in punitieve maatregelen.

De rechthebbenden (vertegenwoordigd door MPAA en RIAA) zullen de deelnemende ISP op de hoogte stellen dat een IP-adres mogelijk is gebruikt voor inbreukmakende handelingen.

De ISP zal het IP-adres aan de abonnee koppelen en vervolgens een brief sturen waarin wordt uitgelegd dat de account is gebruikt voor mogelijk inbreukmakende handelingen. Tegelijkertijd wordt uitgelegd waarom er sprake is van auteusrechtinbreuk. Daarnaast zal de ISP ook opsommen waar legale alternatieven te vinden zijn.

Het notification systeem werkt ook in gradaties nu zes alerts kunnen worden gestuurd:

De eerste twee kennisgevingen zijn slechts een waarschuwing. Strikes drie en vier eisen de ontvangstbevestiging van de waarschuwing.

Na de vijfde waarschuwing worden eveneens ‘Mitigation Measures’, waaronder het afknijpen van bandbreedte, genomen teneinde toekomstige inbreuk te stoppen. De ISP kan er dan voor kiezen om de Mitigation Measure nog niet te effectueren.

Indien een abonnee nogmaals een waarschuwing ontvangt, dan zullen de Mitigation Measures daadwerkelijk worden opgelegd.

Indien een abonnee van oordeel is valselijk te zijn beschuldigd en een waarschuwing heeft ontvangen dat een Mitigation Measure zal worden opgelegd, kan deze het geschil voorleggen aan de American Arbitration Association voor een onafhankelijke beoordeling. Aan deze procedure is een kost van $35,- verbonden.

CAS stuurt niet bij iedere individuele mogelijke inbreuk een waarschuwing. Het AntiPiracy programma van Mark Monitor die P2P filesharing ontdekt, gecontroleerd gedurende een tijd vooraleer een eerste waarschuwing naar de abonnee gaat. Daarna wordt gecontroleerd met in achtname van een grace period van zeven dagen.

CAS verschilt dus op verschillende punten van het Franse three-strikes regime, al was het maar omdat het afsluiten van internettoegang niet tot de mogelijke sancties behoort. Ook zullen geen beperkingen ten aanzien van essentiële diensten zoals telefoon, e-mail, veiligheid of gezondheid systemen kunnen worden opgelegd door ISP’s. 

Een terechte vraag is of dit geen symbolische maatregel is. CAS heeft volgens de woordvoerder van het Center for Copyright Information met name een educatieve insteek en niet zozeer een punitief karakter. Het succes van deze maatregel zal van de implementatie afhangen met name hoe wordt omgegaan met persoonsgegevens, eventuele fragmentatie tussen verschillende ISP’s bij de implementatie van de maatregel en uiteraard de betrouwbaarheid van het screening systeem van Mark Monitor.

BRON: Billboard.biz; Center for Copyright Information


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.