NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Scriptie over schijnreis auteursrechtinbreuk?

Scriptie over schijnreis auteursrechtinbreuk?

Het was de afgelopen week veel in het nieuws: in het kader van haar afstudeerscriptie heeft de studente Zilla haar familie en vrienden misleid door bewerkte foto’s op Facebook te plaatsen. Hierdoor dacht haar omgeving dat zij op vakantie was in Azië, terwijl zij in werkelijkheid gewoon op haar kamer in Amsterdam zat.

Volgens Merel Brugman is de scriptie van Zilla exact hetzelfde concept als haar scriptie “Same Same But Different”. In 2012 studeerde Merel op precies hetzelfde onderwerp af en zij is dan ook van mening dat de scriptie van Zilla inbreuk op haar auteursrechten maakt.

Auteursrechten scriptie
Het concept (idee) om bewerkte foto’s op Facebook te plaatsen om zo vrienden en familie te misleiden over een vakantie is niet auteursrechtelijk beschermd, de concrete uitwerking van dit idee in een scriptie wel. In het laatste geval heeft de maker immers creatieve keuzes gemaakt in onder andere de vormgeving, indeling, schrijfstijl en woordkeuze. De scriptie “Same Same but Different” van Merel is dus auteursrechtelijk beschermd.

De auteursrechthebbende kan iedereen verbieden om zijn werk openbaar te maken of te kopiëren zonder zijn toestemming. Ook een bewerking kan worden verboden als twee werken te veel op elkaar lijken.

Overeenkomsten scripties
De afstudeerscripties van Merel en Zilla vertonen veel overeenkomsten. Zo deden beide studenten alsof ze op vakantie naar Azië gingen door bewerkte foto’s op Facebook te plaatsen. Beide studenten gingen eerst onder de zonnebank en maakten daarna in een zwembad een onderwaterfoto met snorkel. Verder hebben beide studenten foto’s die in Nederland in een dierentuin en in een Thais restaurant zijn gemaakt bewerkt en hebben ze allebei ansichtkaarten vanuit Nederland (dus met Nederlandse postzege) naar vrienden en familie gestuurd. Ook hebben de conclusies van beide scripties dezelfde strekking. Tot slot zou Zilla letterlijk een zin – inclusief spelfout – van de scriptie van Merel hebben overgenomen: “Als vakantieganger ben je namelijk opzoek naar het ultieme vakantiegevoel..”. Het woord ‘opzoek’ zou eigenlijk los geschreven moeten worden.

Inmiddels is er contact geweest tussen Zilla en Merel. Zilla heeft voorgesteld om scripties naast elkaar te leggen, maar daar zou Merel geen behoefte aan hebben. Om daadwerkelijk te kunnen beoordelen of de scriptie van Zilla inbreuk maakt op de scriptie van Merel, zouden de scripties wel naast elkaar gelegd moeten worden. Alleen op die manier kan worden beoordeeld of
beide scripties overeenstemmend zijn.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Martine Brugman dinsdag 27 mei 2014 21:24

Zie bijlage

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.