NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • SCO vs Novell: de jury zal oordelen over de "Linux-rechtzaak"

SCO vs Novell: de jury zal oordelen over de "Linux-rechtzaak"

Het geschil tussen SCO Group en Novell is vandaag,  zes jaar na de aanklacht van SCO, voor de U.S. District Court van Utah gestart. Deze zaak ziet op de vraag wie het eigendom heeft op de auteursrechten op de Unix software, de software die ten grondslag ligt aan het Linux-platform.

Zoals ik in augustus al had geschreven op deze weblog, had het gerechtshof besloten dat er opnieuw moet worden onderzocht wie de auteursrechten heeft op de Unix software: de jury krijgt het voor het zeggen.

De verwachting is dat de procedure drie weken zal duren. Echter, als de jury aan de kant van SCO staat, dan is de verwachting dat (weer) een procedure tegen IBM het vervolg zal zijn. Dat zal tevens ten gevolge kunnen hebben dat voor het gebruik van Linux een licentievergoeding zal moeten worden betaald aan SCO.

Kern van de zaak is gelegen in een overeenkomst uit 1995 tussen Novell en de Santa Cruz Operartion of California. Onder deze overeenkomst werd Unix, of delen daarvan, verkocht door Novell aan laatstgenoemde. Enkele jaren later verkreeg SCO (toen nog genoemd Caldera International) Unix van Santa Cruz.

SCO klaagde vervolgens IBM aan. Maar, Novell claimde de auteursrechten op Unix nog altijd te hebben. De claim van SCO jegens IBM zou dus geen grond vinden.

De zaak ligt erg gevoelig in de open source community. Linux zou als open source software vrijelijk te gebruiken moeten zijn voor iedereen, en dus ook voor commerciĆ«le bedrijven.

 

BRON: groklaw.net


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.