NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • SCO - IBM & het gevaar van het gebruik van OS software

SCO - IBM & het gevaar van het gebruik van OS software

Op 26 januari 2005 heeft rechter  Brooke Wells van de Utah District Court aan IBM bevolen nog meer van haar broncode van UNIX aan SCO te verstrekken. Ook heeft de rechter laten doorschemeren dat hij zou bevelen delen van de 2 biljoen (!) regels code van de Aix en Dynix systemen aan SCO te openbaren (zie het bericht in de Salt Lake Tribune van Bob Mims). IBM zou zich namelijk schuldig maken aan auteursrechtinbreuk door gebruik van programmacode van SCO. Als SCO slaagt dat te bewijzen, kan dat grote gevolgen hebben voor Linux gebruikers, zoals het  artikel "The real price of Linux" software van Yusuf Cassim en Micheal R. Overly op de website www.law.com uitlegt. Mogelijk zit in Linux dan ook (via IBM)  weer SCO code. Als dat zo is, kan SCO mogelijk gebruik van Linux verbieden.

 

Ook wanneer het gebruik van OS software namelijk gebeurt  met een licentie, sluit dat niet uit dat de gebruiker van die software inbreuk pleegt! Van belang is dan ook te controleren dat de licentiegever de gebruiker vrijwaart voor de inbreuk op de rechten van anderen.

 

Juridisch is het bevel van de rechter ook interessant. Anders dan in de Verenigde Staten van Amerika, geeft in Nederland de rechter niet zo snel een bevel broncode openbaar te maken bij aantijgingen van auteursrechtinbreuk. Het lijkt zo te zijn dat de auteursrechthebbende in principe zelf maar moet bewijzen dat er sprake is van auteursrechtinbreuk door het gebruik van code.

 PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.