NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Ron Boszhard vs. VARA Gids: (recht)matige satire?

Ron Boszhard vs. VARA Gids: (recht)matige satire?

De rechter zal vandaag uitspraak doen in de zaak van Ron Boszhard tegen de VARA Gids. De vraag waarover de rechter zal beslissen: Is de afbeelding van Ron Boszhard als de Servische generaal Ratko Mladic incluis citaat onrechtmatige satire? Ron en de TROS menen van wel; VARA meent van niet.

Het betreft een grijs gebied, bescherming van de persoonlijke reputatie (10 lid 2 EVRM) versus vrijheid van meningsuiting (10 lid 1 EVRM).

Te denken valt aan politici die veel moeten dulden wegens hun publieke functie. In 2008 moest voormalig premier Balkenende satire van een nep-interview in Opinio dulden, als minister-president en leider van het CDA moest hij bij uitstek kritiek accepteren, daarbij was de uiting in Opinio overduidelijk een verzinsel dat op karikaturale wijze het (gebrek aan) polemiek over het Christendom en de Islam aan de orde stelde, aldus de rechtbank. Maar ook hier zijn grenzen, eerder (in 2005) werd Balkenende wel beschermd ook al was hij toentertijd reeds naast een publiek ook een politieke persoonlijkheid. Het betrof een poster waarop Balkenende als pornoacteur afgebeeld werd door een feestorganisatie, met deze uiting maakte de rechter korte metten –zonder er verder woorden aan vuil te maken.

Een afgeleide hiervan meent de VARA: zij zijn van mening dat (overige) bekende Nederlanders ook over een dikkere huid moeten bezitten dan ‘de man van de straat’. Boven beschreven voorbeelden schijnen slechts een klein licht op de reikwijdte van vrijheid van meningsuiting; dat de vrijheid van meningsuiting ver kan reiken blijkt uit de zaak waarin het EHRM oordeelde dat de kunstenaar Otto Mühl, als maker van het schilderij ‘Apocalypse’ met daarop politieke figuren die seks met elkaar hebben (waaronder Moeder Theresa), geen recht geschonden had. De kunstenaar heeft juist het recht ‘to shock, offend and disturb’.

Maar hoe zit het met de persoonlijke integriteit van een publiek persoon als Ron? Wanneer de bewering een uiting betreft en geen steun vindt in beschikbaar feitenmateriaal, kan het tot een veroordeling leiden, zoals bij Connie Breukhoven tegen de websites zijonline.nl en witheet.nl toen zij berichtten: ‘Connie Breukhoven genoemd als hoertje in dossier Haagse zedenpolitie’, zonder hiervoor enige fundering te hebben.

De vraag is dus hoe de rechter de afbeelding van de VARA met Ron zal beoordelen, is het ernstig grievend genoeg dan zal de VARA veroordeeld worden, zo niet, dan zal het rechtmatige satire zijn en valt het onder de vrijheid van meningsuiting. De rechter doet vanmiddag tussen 15.00 en 17.00u uitspraak.

 

Door: Liisa Janssens

 

Bronnen: nrc next, donderdag 16 juni 2011, p. 8-9; Nl.Staat/Opinio en Jaffe Vink; Breukhoven/ZijonlinePAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.