NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Revolutie in Smartphone-land: Phonebloks

Revolutie in Smartphone-land: Phonebloks

Even geleden maakte de wereld kennis met de ‘Phonebloks’; een ambitieus project van de Nederlander Dave Hakkens waarin het gaat om een compleet modulair samengestelde telefoon. In het filmpje waarin Dave zijn project uiteenzet, zien we de ‘kern’ – of endoskelet – van een smartphone waarin de verschillende functionaliteiten van een telefoon naar de wensen van de gebruiker kunnen worden toegevoegd door de modules simpelweg in te pluggen. Wil je een snelle telefoon? Prik dan een grotere processor in de kern. Altijd last van een lege accu? Geen probleem; schroef er gewoon een grotere batterij in. Uiteindelijk komt dit er natuurlijk wel op neer dat er keuzes tussen functionaliteiten gemaakt moeten worden; er past immers maar een beperkt aantal modules in de telefoon en de voorkant is gereserveerd voor het touchscreen.

Het project van Hakkens ging al snel viral en werd over de hele wereld opgepikt. Zo werd zijn YouTube-filmpje maarliefst een miljoen keer bekeken in de eerste 24 uur. Deze buzz bleef ook de grote telefoonmaatschappijen niet onopgemerkt: vorige week heeft Motorola aangegeven interesse te hebben in de ontwikkeling van de Phonebloks. Sterker nog: de Google-dochter bleek zelf al twee jaar bezig te zijn met het ontwikkelen van een modulaire telefoon onder de naam Project Ara. Het lijkt er dan ook op dat de producent van de eerste mobiele telefoon ooit ook de eerste is die met dit revolutionaire idee aan de haal gaat.

En geef ze eens ongelijk. Het project barst van de voordelen: zo is de gebruiker zelf ‘in charge’ in het samenstellen van zijn telefoon, iets dat geheel past in de technologische ontwikkelingen van de afgelopen tijd. Naast het luisteren van muziek en het bekijken van video en tv, wordt ook het samenstellen van een telefoon nu volledig ‘on demand’. Daarnaast is een gebruiker niet meer van één grote fabrikant afhankelijk omdat iedere producent zelf in staat is om passende onderdelen te produceren, hetgeen de concurrentie (en dus de consument) ten goede komt. Tenslotte hoef je nooit een volledig nieuwe telefoon te kopen als je oude smartphone kapot is of er nieuwe technologie beschikbaar is; het vervangen of uitbreiden van een onderdeel is immers kinderlijk eenvoudig.

Ook op juridisch vlak kan de ontwikkeling van de Phonebloks interessant worden; na de opmars van open source software lijkt er nu een nieuw verschijnsel op komst: de open source hardware. Welke licenties zullen er worden uitgegeven om tot ontwikkeling van modules over te mogen gaan en zijn deze doeltreffend te handhaven? Wat gebeurt er indien een partij een gepatenteerde standaard voor een module ontwikkelt die andere ontwikkelaars ook zouden willen gebruiken? En wie wordt de facto rechthebbende van het hele ontwerp indien de telefoon uit kleine stukjes van verschillende producenten bestaat? Allemaal vragen die in de toekomst aan belang zullen winnen.

Dit najaar krijgen verschillende ontwikkelaars uitnodigingen van Motorola om te beginnen met de ontwikkeling van de modules. Laten we hopen dat de developers snel met een concept-phone op de proppen komen; ik kan in ieder geval niet wachten tot er een modulaire smartphone beschikbaar is!PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.