NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Publicatie op startpagina auteursrechtinbreuk

Publicatie op startpagina auteursrechtinbreuk

Publicatie van een foto van een beroepsfotograaf zonder zijn toestemming op de startpagina van go2web.nl is auteursrechtinbreuk en verplicht go2web.nl tot schadevergoeding. Dat geldt niet voor de publicatie van dezelfde foto op Utrecht-web.nl die ook door go2web.nl wordt verzorgd. Zo heeft de Haarlemse Voorzieningenrechter beslist in zijn vonnis van 29 juni 2005.

Volgens de Haarlemse rechter moet go2web.nl geacht worden zelf de foto openbaar te hebben gemaakt op de startpagina. Verwijderen van de foto nadat haar bekend was geworden dat zij auteursrechtinbreuk maakte, kon go2web.nl niet baten.

Dat geldt wel voor het verwijderen van dezelfde foto van Utrecht-web.nl. Door het faciliteren van de publicatie van foto heeft go2web.nl niet het auteursrecht van de fotograaf geschonden. De rechter verwijst daarbij naar een bepaling uit de Europese e-commerce richtlijn die ook in Nederland geldt. Wanneer een aanbieder van internetdiensten onmiddellijk na een melding een publicatie verwijdert, is hij niet aansprakelijk voor de schade.  

 PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.