NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Publicatie foto's vliegrampslachtoffer onrechtmatig

Publicatie foto's vliegrampslachtoffer onrechtmatig

Twee medewerkers van Afriqiyah Airways publiceerden foto's van het Tilburgse jongentje dat de enige overlevende was van de vliegramp in Libië. De jongen is op een Facebook-pagina zichtbaar in zijn ziekenhuisbed in Tripoli. NRC Handelsblad-redacteur Mark Schenkel schreef een achtergrondartikel over deze kwestie, waarin ook mijn mening is opgenomen.

De Facebook-pagina wordt beheerd door twee medewerkers van Afriqiyah Airways, zo blijkt uit hun profielen op de sociale-netwerksite. Beiden zijn ‘flight attendant’ (steward). De pagina is voor iedere internetgebruiker toegankelijk en telde vanochtend 591 ‘leden’. De pagina bevat ook foto’s van de op 12 mei omgekomen bemanningsleden. Onduidelijk is of de directie van Afriqiyah Airways op de hoogte is; ondanks herhaalde verzoeken van NRC Handelsblad heeft het bedrijf niet gereageerd. Ook de beide beheerders van de pagina reageren niet.

„Dit is duidelijk een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de jongen”, zegt Remy Chavannes, een aan advocatenkantoor Brinkhof verbonden deskundige op het gebied van internetrecht. Christiaan Alberdingk Thijm van advocatenkantoor SOLV, eveneens gespecialiseerd in internetrecht, valt hem bij. „De publicatie van de foto’s is onrechtmatig.”

Met de publicatie van de ziekenhuisfoto’s is volgens de advocaten het portretrecht van de jongen geschonden. Een foto van een persoon mag in principe alleen zonder diens toestemming gepubliceerd worden, wanneer het ‘maatschappelijk belang’ van publicatie groter is dan het ‘redelijk belang’ van de gefotografeerde. „Het maatschappelijk belang van deze foto’s is daarvoor niet groot genoeg”, zegt Alberdingk Thijm. „Ja, hij was de enige overlevende, maar dat wisten we ook zonder die beelden. Hij is vooral een minderjarige in een uiterst kwetsbare positie. Zo iemand verdient bescherming.”

Lees hier het bericht.

BRON: NRC Handelsblad


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.