NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Professor Lawrence Lessig vraagt uw hulp bij rechtzaak

Professor Lawrence Lessig vraagt uw hulp bij rechtzaak

Het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) kwam een tijdje terug in het nieuws omdat zij geld vroeg van de Amerikaanse artiest Shepard Fairey, die een foto van AP had gebruikt om een schilderij op te baseren. Het schilderij is gebruikt voor de beroemde Obama-poster met het woord ‘Hope' en is onlangs aangekocht door The National Portret Galery.

AP beriep zich op auteursrecht. Fairey is uiteindelijk zelf naar de rechter gestapt met hulp van het Fair Use Project van Stanford University. Fair use is een concept uit het Amerikaanse auteursrecht, dat lijkt op het Nederlandse citaatrecht, maar veel verder gaat. Bij "eerlijk gebruik" gebruik voor bepaalde doeleinden is in de VS geen toestemming van de rechthebbende nodig.

Auteur en professor Lawrence Lessig van Stanford, die overigens ook lid is van de board of directors van Creative Commons, vraagt hier hulp aan de lezers van zijn blog. Het is niet verbazend dat Lessig's sympathie uitgaat naar de kunstenaar; in een recent boek verdedigt Lessig de moderne remix- en recycle-cultuur. In het boek - getiteld 'Remix' - signaleert Lessig dat het conservatieve auteursrecht niet goed aansluit bij deze tijd.

Zie hier het bericht op de site van Lessig.

BRON: Lessig.org, NRC, Ius Mentis


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.