NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Privé-emailaccounts mogen doorzocht worden na bewijsbeslag

Privé-emailaccounts mogen doorzocht worden na bewijsbeslag

Ik las een kort bericht op itenrecht.nl over een vonnis waarin de rechtbank Amsterdam heeft geoordeeld dat privé-emailaccounts van accountants doorzocht mogen worden na een bewijsbeslag. Het belang dat in rechte de waarheid aan het licht komt, achtte de voorzieningenrechter in dit geval belangrijker dan de geheimhoudingsplicht en de privacy van de accountants. Het gaat weliswaar om een uitspraak in kort geding, maar het is een interessante kwestie.

 

Zonder op de details van de procedure in te gaan (lees daarvoor hier het vonnis) is het natuurlijk bijzonder dat privé-emailaccounts in het kader van een zakelijke procedure doorzocht mogen worden. Wat hier dan ook op de achtergrond speelt, is het gegeven dat in de procedure vast staat dat die privé-accounts ook gebruikt zijn om zakelijke mail mee te versturen. Daarnaast heeft een accountant een wettelijke geheimhoudingsplicht, maar geen verschoningsrecht zoals een advocaat dat bijvoorbeeld wel heeft.

 

Om de inbreuk op de privacy van de accountants zoveel mogelijk te beperken, oordeelt de rechter dat de resulaten van het doorzoeken van de privé-accounts aan een notaris voorgelegd dienen te worden, die de relevante informatie eruit zal filteren.

BRON: itenrecht.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.