NL EN
  • GEPLAATST OP: 12 januari 2011
  • GEPLAATST DOOR: Anke Verhoeven
  • GEPLAATST IN: Spam
  • GOOGLE+: Anke Verhoeven

OPTA’s hoogste spamboete ooit

Al in april vorig jaar legde OPTA de hoogste spamboete in de geschiedenis van haar bestaan op aan het bedrijf SD&P. Vanwege procedurele kwesties kon OPTA de boete pas vandaag publiceren. Het gaat om een bedrag van maar liefst EUR 550.000,-.

De werkwijze van SD&P is volgens de berichtgeving van OPTA als volgt:

“Door hun mobiele nummer in te voeren op een website konden consumenten kans maken op bijvoorbeeld een laptop, aldus SD&P. Vervolgens stuurde SD&P aanmeld-sms’jes naar deze 06-nummers waarin werd vermeld dat, om kans te maken op de prijs, een sms-abonnement moest worden afgesloten. SD&P controleerde hierbij niet of iemand zijn eigen 06-nummer op de site ingevuld had. De vervolgberichten hadden echter niets meer te maken met de in het vooruitzicht gestelde prijs. Bovendien ontbrak in de vervolgberichten een geldige afmeldmogelijkheid. Dit maakte het voor een consument moeilijk om van het sms-abonnement af te komen.” (van www.opta.nl)

SD&P zou in totaal meer dan 10 miljoen ongevraagde commerciële sms-berichten hebben verstuurd aan consumenten zonder deze te voorzien van een geldige afmeldmogelijkheid. De consumenten moesten 1,5 euro per bericht betalen. Dat is in strijd met artikel 11.7 van de Telecommunicatiewet dat, kort gezegd, bepaalt dat je dergelijke berichten alleen mag versturen als daarvoor toestemming is gegeven en als je de geadresseerde steeds de mogelijkheid biedt om zich af te melden.

Op de website die OPTA speciaal ten behoeve van deze regeling heeft opgericht (www.spamklacht.nl) kwamen honderden klachten binnen. Naar aanleiding van die klachten is OPTA een onderzoek begonnen en heeft dus besloten dat SD&P in strijd handelt met art. 11.7 van de Telecommunicatiewet.

SD&P geeft op haar website aan erg teleurgesteld te zijn door de boete en zegt een schadeclaim tegen OPTA voor te bereiden.

Lees het heel bericht en de betreffende beslissingen op de website van OPTA

Door: Anke Verhoeven

BRON: OPTA


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.