NL EN

"Open source? Bah!"

Volgens eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) was dat een vaak gehoorde opvatting. Open Source zou een vies, eng woord zijn. Maar die tijd is voorbij, stelt ze in haar openingstoespraak voor GUADEC: "open source" is niet langer een vies woord!

 

In de openingstoespraak, op video opgenomen en beschikbaar op Youtube (zie hieronder het filmpje met - gebrekkige - Nederlandse ondertiteling), bespreekt Kroes de veranderingen in opvattingen over open source. Kroes geeft als voorbeeld de opvattingen dat open source gelijk zou staan aan gebrek aan technische ondersteuning en het ontbreken van garanties bij inbreuk op iemands intellectuele eigendomsrechten. Kroest stelt dat, hoewel het speelveld nog niet gelijk is, er een verandering plaats vindt in opvattingen over open source. Open source wordt namelijk meer en meer gestimuleert en (her)gebruikt. Essentieel is, volgens Kroes, de prijs voor goede kwaliteit software, als ook meer keuzemogelijkheid. Vendor-lockins worden voorkomen, en overstappen naar een andere leverancier wordt gemakkelijker. Kroest stelt dat open source veel wordt gebruikt en gestimuleerd op overheidsniveau, maar ook in de private sector wordt open source steeds meer aanvaardt. Kroes geeft aan dat bedrijven tegenwoordig niet alleen trots verklaren dat ze open source software gebruiken, maar ook dat ze er aan bijdragen. Bijkomend voordeel hiervan is dat het gebruik en de acceptatie van open source software een flinke boost krijgt. Vervolgens benadrukt Kroes het aandeel van de Europese Unie in de stimulans van open source en sluit ze af met het belang van de open source community zelf.

 

GUADEC is een pan-Europese conferentie voor gebruikers en ontwikkelaars van de open source desktopomgeving Gnome. De conferentie wordt dit jaar voor de 11e keer georganiseerd, en voor de eerste keer in Nederland: Den Haag. De conferentie vindt plaats van 24 tot en met 30 juli 2010. Namens SOLV zal ik ook een bezoek brengen aan deze conferentie.

 Om de video te bekijken dient u social media cookies te accepteren.
Klik hier om alle cookies te accepteren. 

 Lees hier het bericht op Computable.nl.

BRON: computable.nl; guadec.org


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.