NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Ook Amazon-cloud krijgt zegen DNB

Ook Amazon-cloud krijgt zegen DNB

Na andere cloud-providers als Microsoft en KPN heeft De Nederlandsche Bank (DNB) nu ook zijn zegen gegeven aan de Amerikaanse cloud gigant Amazon voor het aanbieden van diens clouddiensten aan financiƫle instellingen in Nederland. DNB beschouwt cloud computing als een vorm van uitbesteding (outsourcing), waardoor de instellingen die onder toezicht staan van DNB aan de daarvoor geldende vereisten moeten voldoen. Klik hier voor de betreffende circulaire van DNB uit 2011.

 

DNB logoKort samengevat komen de vereisten voor uitbesteding erop neer dat risico's aantoonbaar gekend en beheerst moeten worden en de uitbesteding geen belemmering mag vormen voor het toezicht door DNB. Hierover zijn nu dus ook afspraken met Aamzon gemaakt. Aanvullende afspraken zijn gemaakt over onderwerpen als privacy, continuiteit en een goede exit-clausule. Het is opmerkelijk dat DNB op individuele basis afspraken maakt met cloud dienstverleners, nu er heldere algemene richtlijnen zijn, die overigens naar mijn mening niet alleen voor financiĆ«le instellingen die onder toezicht van DNB staan verstandig zijn, maar ook voor afnemers van clouddiensten in het algemeen. Reden om ook op individuele basis afspraken te maken is, aldus een woordvoerder van DNB, gelegen in het feit dat er verschillen zijn in de werkwijzen, alsmede mogelijke complicaties vanwege specifieke nationale wetgeving.

Lees hier het beticht hierover op AutomatiserinGids.nl en hier het persbericht van DNB.

BRON: AutomatsieringGids en DNB


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (2)

Astrid Gharbharan donderdag 1 augustus 2013 09:40

Omdat DNB cloud computing beschouwt als outsourcing, dient mede voldaan te worden aan de eisen gesteld in o.a. artikel 27 en verder Besluit Prudentiele eisen. En een van de eisen is dat je als financiele instelling contractueel met de provider overeen dient te komen dat de toezichthouder een recht van audit heeft bij de provider. Over dat punt heeft o.a. Microsoft overeenstemming bereikt met DNB. Daar is een 'standaard-clausule' over bedacht.

Als je het mij vraagt hoeft cloud computing niet noodzakelijk gekwalificeerd te worden als outsourcing in de zin van de Wet Financieel Toezicht.

Remco Coumou vrijdag 24 januari 2014 11:17

Beste mevrouw Gharbharan,

Wat is uw argumentatie bij bovenstaande stelling? Want het is namelijk wel de kwalificatie die DNB er zelf aan geeft.

"DNB is van oordeel dat cloud computing waarbij gebruik wordt gemaakt van diensten van derden,
bijvoorbeeld voor het opslaan en verwerken van data, feitelijk een vorm van uitbesteding is."

(http://www.toezicht.dnb.nl/binaries/Cloud%20computing_tcm50-224828.pdf)

Ik zie dat u werkzaam bent als Legal Counsil bij NIBC. Aan welke vereisten moeten IT service providers voldoen om cloudoplossingen aan NIBC te kunnen bieden?

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.