NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Omstreden Frans filesharing wetsvoorstel verworpen

Omstreden Frans filesharing wetsvoorstel verworpen

Het Franse parlement heeft vandaag tegen de verwachtingen in een omstreden wetsvoorstel ter bestrijding van filesharing  verworpen. 

De wet zou er voor zorgen dat Franse internetgebruikers die na waarschuwingen volharden in het downloaden van illegale content voor een periode van twee maanden tot een jaar zouden worden afgesloten. Eerder stemde de Franse senaat met het omstreden plan in.

De Franse regering heeft laten weten dat het resultaat van de stemming tot uitstel zal leiden, maar niet tot afstel. Na het paasreces, dat eind april is afgelopen, wordt het voorstel opnieuw in stemming gebracht.

BRON: nu.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

sterenborg donderdag 9 april 2009 23:19

Sowieso heb ik vraagtekens bij de term 'illegale content', dan moeten de ISPs wel weten wie de eigenaar is van de content en daar aan vragen of het materiaal tegen hun wil openbaar is gemaakt.

Is dat nu de hoofdtaak van de ISP?
Vaak is onduidelijk wie de rechthebbende is, zeker wanneer digitale metadata is verwijderd, en krijgen we te maken met verweesde werken. Ofwel er zijn meerdere rechthebbenden - en hoe daarmee om te gaan als de ene toestemming heeft gegeven en de ander niet - is dat iets waar de ISPs zich mee bezig moeten gaan houden.

Daarbij komt de privékopie-exceptie in o.a. het Nederlandse recht.

Daarbij komt dat het volledig indruist tegen alle feitelijke en ook politieke stromingen om digitale content beter beschikbaar te maken. Ik noem Europeana, ik vermeld "EU culture ministers yesterday (20 November 08) rejected French proposals to curb online piracy through compulsory measures against free downloading, instead agreeing to promote legal offers of music or films on the Internet."(1)

De aangekondigde herhaling van de poging om het voorstel alsnot ter stemming te laten komen, heeft veel gelijkenis met de de manier waarop referenda gaan: blijven herhalen totdat er iets goed uitkomt.

Prima dat er op deze manier is gestemd; ISPs hebben een andere taak, en zouden niet te veel gejuridiseerd moeten worden.
(1) Glyn Moody, “"Three Strikes and You're Out" Struck Down”, WWW < opendotdotdot.blogspot.com >, 21 November 2008.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.