NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Oh my god, they spoofed Tiger Woods!

Oh my god, they spoofed Tiger Woods!

Gamesfabrikant Electronic Arts ("EA") overweegt om in de VS juridische stappen te ondernemen tegen de makers van de animatieserie Southpark. In de nieuwste aflevering zou inbreuk worden gemaakt op de auteursrechten van EA.

De eerste aflevering van het veertiende seizoen van de populaire animatieserie is afgelopen zondag uitgezonden. In die aflevering, Sexual Healing genaamd, wordt Tiger Woods flink op de hak genomen. Ook het EA computerspel Tiger Woods PGA Tour 11komt er bekaaid vanaf. De sexuele escapades van Tiger Woods worden in Southpark als computerspel verwerkt. EA meent dat het computerspel duidelijk is gebaseerd op Tiger Woods PGA Tour 11. Southpark zou daarmee inbreuk maken op de auteursrechten van EA.Om de video te bekijken dient u social media cookies te accepteren.
Klik hier om alle cookies te accepteren.Hoe één en ander verder zal verlopen zal nog moeten blijken. Eerlijk gezegd denk ik dat de soep niet zo heet gegeten zal worden.

Onder Nederlands recht is er mijns inziens sprake van een parodie. Een parodie kan in zijn algemeenheid worden aangemerkt als een bespottende, ironische, nabootsing van een werk, waabrij dat werk tot voorwerp van "lachlust" wordt gemaakt en waarbij het contrast met het originele werk overheerst (er dik bovenop ligt) (zie bijvoorbeeld: Rb Amsterdam 3 april 2003, KG 03/477 SR en Rb Amsterdam 22 december 2009, KG ZA 09-2617).

Een parodie wordt volgens artikel 18b Auteurswet niet beschouwd als inbreuk op het auteursrecht:

"Als inbreuk op het auteursrecht op een werk van letterkunde, wetenschap of kunst wordt niet beschouwd de openbaarmaking of verveelvoudiging ervan in het kader van een karikatuur, parodie of pastiche mits het gebruik in overeenstemming is met hetgeen naar de regels van het maatschappelijk verkeer redelijkerwijs geoorloofd is."

De parodie in Southpark is naar mijn mening "naar de regels van het maatschappelijke verkeer redelijkerwijs geoorloofd". De aflevering is puur humoristisch bedoeld. Southpark is immers een comedy serie, waarin "alle heilige huisjes tegen de vlakte" gaan. Ook is er mijns inziens geen sprake van concurrentiemotieven of van verwarringsgevaar. Kortom, het is aannemelijk dat de aflevering - volgens Nederlands recht - een "redelijkerwijs geoorloofde" parodie is.

Lees hier het bericht.

Bekijk hier de volledige aflevering (Season 14, episode 1).

 

 

BRON: bron (afbeelding): http://boulevard.nieuws.nl/590357/game-bedrijf_overweegt_south_park_aan_te_klagen


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

HOPPER19Latoya zaterdag 26 juni 2010 05:39

Every body understands that our life is not very cheap, but different people require cash for various things and not every person gets enough money. Hence to get some mortgage loans or just auto loan will be good way out.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.