NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • NVJ kapittelt Plasterk om auteursrecht

NVJ kapittelt Plasterk om auteursrecht

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is ontevreden over de reactie van minister Plasterk op het rapport van de commissie Brinkman. De NVJ vindt dat het onderwerp auteursrecht te weinig aandacht krijgt.

Plasterk geeft in zijn beleidsbrief van 30 september jl. aan dat onderwerp uitgebreider te willen behandelen in combinatie met de kabinetsreactie op het rapport van de werkgroep Gerkens. Wat Plasterk wel over het auteursrecht zegt, is ondertussen redelijk zorgwekkend.

Volgens Plasterk benutten uitgevers intellectuele eigendomsrechten nog onvoldoende. Dat lijkt mij niet juist. Uitgevers weten traditiegetrouw als geen ander wat ze met het auteursrecht kunnen. Plasterk geeft vervolgens een voorbeeld van wat hij beschouwt als een innovatieve mogelijkheid voor de bescherming van creatieve prestaties, namelijk het Automated Content Acces Protocol (ACAP) dat uitgevers hebben ontwikkeld. Met dit systeem kan een website aangeven hoeveel informatie een zoekmachine mag overnemen. Dat zal ongetwijfeld minder informatie zijn dan zoekmachines nu overnemen.

Het is de vraag of zoekmachines zich aan ACAP zullen gaan houden en wat de consequenties zijn als ze het niet doen. Verontrustend is wel dat Plasterk voor dit soort "innovatie" geld wil reserveren. Dit is een stap terug in plaats van vooruit naar de digitale toekomst.

Waar de NVJ zich met name aan stoort is dat Plasterk niets zegt over het auteurscontractenrecht. Dat is inderdaad opvallend. Het dossier hoort mede bij OCenW en kan bij uitstek de positie van de freelancer tegenover de uitgever beschermen. Plasterk lijkt zich echter met name op de belangen van de uitgevers te richten. De NVJ vindt juist dat de positie van de individuele journalist moet worden verbeterd.

"Het zou een keuze van het kabinet moeten zijn om de prestaties van de makers goed te beschermen en te belonen zodat de opbrengsten niet alleen terecht komen bij partijen die van deze prestaties profiteren. Kortom, een betere rechtspositie voor de individuele maker via het auteurscontractenrecht en een studie op alternatieve verdienmodellen en een daarbij passend auteursrecht."

Het auteurscontractenrecht bevindt zich nog steeds ergens in een la op het ministerie van Justitie. Naar verluidt zal er pas volgend jaar weer aandacht aan besteed worden.

Lees hier het bericht van de NVJ. 

BRON: NVJ


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (2)

Pierre Spaninks maandag 26 oktober 2009 09:40

De NVJ kapittelt minister Plasterk over het uitblijven van auteurscontractenrecht. Mooi, maar helaas gaat die daar niet over. Over auteurscontractenrecht heeft de parlementaire werkgroep auteursrecht (Cie Gerkens) voor de zomer al klare taal gesproken op aandringen van o.a. de Vereniging van Schrijvers en Vertalers en de FreeLancers Associatie FLA, zie o.a. http://bit.ly/28GSVl Nu is niet Plasterk (OCW) maar Donner (Justitie) aan zet.

CATh maandag 26 oktober 2009 10:17

Pierre, je hebt gelijk dat het dossier wordt behandeld door Justitie. Het is alleen wel een onderwerp waar OCenW mee bezig is, net als EZ. Plasterk heeft in de MvT bij de nieuwe Mediawet nog mooie woorden gesproken over de positie van de auteur. De relatie met de NPO en OCenW is cruciaal voor het auteurscontractenrecht. Ben het wel met de NVJ eens dat het opvallend is dat hij er nu niets meer over zegt. Overigens vind ik het een gemiste kans dat Gerkens nauwelijks inhoudelijk op het auteurscontractenrecht is ingegaan. Het blijft bij de aanbeveling het snel te regelen.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.