NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Na zestien jaar eindelijk nieuwe HTTP-standaard

Na zestien jaar eindelijk nieuwe HTTP-standaard

Het Hypertext Transfer Protocol (HTTP) is het standaard protocol op basis waarvan twee computers binnen een netwerk met elkaar communiceren. HTTP vormt al zestien jaar lang de basis van het internet zoals wij dat kennen. In het protocol wordt beschreven welke requests een webcliënt aan een webserver kan doen, en wat de mogelijke antwoorden van die webserver op die requests zijn. Het is eigenlijk niet voor te stellen, maar het HTTP-protocol zoals wij dat kennen is in die tijd nooit gewijzigd. Tot nu.

 

De IETF (de Internet Engineering Taskforce) heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan een nieuwe versie van HTTP en binnenkort zal het uitgewerkte protocol de nieuwe standaard worden. In een eerder stadium van de ontwikkeling van het nieuwe protocol was het de intentie dat encryptie onderdeel zou worden van de standaard, zo schreef ik eerder al op deze blog. Dat voorstel heeft het uiteindelijk niet gehaald. Encryptie wordt geen vereiste voor het gebruik van HTTP, maar de betere performance van HTTP/2 maakt het wel veel makkelijker om encryptie standaard te gebruiken voor alle communicatie, nu de laadtijd van webpagina’s daardoor niet of nauwelijks nadelig wordt beïnvloed.

 

Op nutech.nl las ik al dat het gewijzigde protocol de laadtijd van websites moet gaan versnellen. Dat is in beginsel waar, maar dat zal niet in één klap gebeuren. Browsers en servers moeten eerste aangepast worden om gebruik te maken van de verbeterde functionaliteit van HTTP/2.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (2)

Sander Petit donderdag 19 februari 2015 10:15

Hoe komt een protocol / URL er dan uit te zien? Blijft dat http of https?

Alex donderdag 19 februari 2015 13:16

De Uniform Resource Identifier (URI) inclusief protocol-prefix blijven er hetzelfde uitzien: "HTTP/2 uses the same "http" and "https" URI schemes used by HTTP/1.1. HTTP/2 shares the same default port numbers: 80 for "http" URIs and 443 for "https" URIs. As a result, implementations processing requests for target resource URIs like "http://example.org/foo" or "https://example.com/bar" are required to first discover whether the upstream server (the immediate peer to which the client wishes to establish a connection) supports HTTP/2." [1] Het is dus aan servers (en browsers) om support te bieden, de eindgebruiker hoeft niets te veranderen.

[1] https://tools.ietf.org/html/draft-ietf-httpbis-http2-17#section-3

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.