NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Muziekindustrie zal thuiskopiisten niet vervolgen

Muziekindustrie zal thuiskopiisten niet vervolgen

Consumenten die in de beslotenheid van hun woning een kopie van een CD maken en niet de vereiste vergoeding hebben betaald, zullen daar niet voor vervolgd worden. Dat heeft de muziekindustrie in Canada op 7 augustus medegedeeld. 

Aanleiding van de mededeling is het oordeel van het Canadese Hooggerechtshof dat MP3-spelers en harde schijven niet onder het thuiskopie regime vallen. Dat betekent dat geen heffing betaald hoeft te worden, zoals wel het geval is voor blanco dragers als CD recordables. 

Volgens de muziekindustrie betekent deze beslissing dat het downloaden via internet van muziek in Canada niet is toegestaan, omdat er geen heffing wordt betaald. Een ander standpunt is ook mogelijk. In Nederland heeft de minister van Justitie verklaard dat het downloaden, ook als geen heffing wordt betaald, wel is toegestaan. 

De Canadese internetprofessor Michael Geist vindt dat de heffing maar helemaal moet worden afgeschaft:

"[G]iven the opposition to the levy system, the better alternative might be to simply drop it completely.  In its place, Canada could adopt a "fair use" provision that would allow consumers to copy their own CD collection onto another device along with the elimination of statutory damages provisions for such copying cases.  The fair use approach would match the U.S. model, where the recording industry has acknowledged that consumers have the right to copy their own CDs without reference to a private copying levy."  

Lees hier de column.

BRON: Michael Geist


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.