NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Moderne techniek is redding voor Women on Waves

Moderne techniek is redding voor Women on Waves

De stichting Women on Waves mag waarschijnlijk doorgaan met het afbreken van zwangerschappen in mobiele behandelklinieken. Dat volgt uit een uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (RvS) van gisteren. De RvS verklaarde het hoger beroep van de stichting tegen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 28 februari 2005 gegrond verklaard.

Het gaat in deze zaak om de voorwaarde die de Minister van VWS heeft verbonden aan de vergunning voor het verrichten van behandelingen gericht op het afbreken van zwangerschap in de mobiele behandelkliniek van de stichting. Deze behandelingen zouden uitsluitend mogen worden verricht indien de mobiele behandelkliniek zich bevindt binnen een straal van 25 kilometer van het Slotervaartziekenhuis te Amsterdam.

Volgens de Raad van State is het niet redelijk om in deze tijd een dergelijke afstandseis te stellen gelet op de ontwikkelingen op het gebied van communicatie en techniek en op medisch gebied. Daardoor kan tegenwoordig op een andere wijze (dan in de abortuswetgeving van destijds voorzien) worden gewaarborgd dat de behandeling voldoet aan de eisen die daaraan uit medisch en verpleegkundig oogpunt behoren te worden gesteld. De Minister heeft onvoldoende onderzocht of aan de vergunning andere dan territoriale voorwaarden gesteld zouden kunnen worden, waardoor aan doel en strekking van de abortuswetgeving kan worden voldaan en heeft onvoldoende oog gehad voor de specifieke situatie van deze behandelkliniek.

De minister moet nu een nieuw besluit nemen.

Lees hier de uitspraak.

 

BRON: Rechtspraak.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.