020 530 0160

Microsoft gaat open source?

Gepubliceerd op 24 juli 2009 categorieën , , ,

Microsoft en Linux: water en vuur. Of is deze vergelijking achterhaald? Microsoft lijkt een andere koers te gaan varen met betrekking tot open source. Zo bleek afgelopen week dat Microsoft de codes van Hyper-V drivers heeft vrijgegeven onder de open source licentie GPL (GNU General Public License). Jawel, de licentie waar ook Linux zelf onder valt. Overigens bleek vandeweek ook dat Microsoft broncode heeft vrijgegeven voor het educatieve management systeem Moodle. Wederom, onder GPL.

Door het vrijgeven van de 20.000 regels broncode van Hyper-V kunnen ook andere ontwikkelaars de code verder ontwikkelen. Ook kunnen deze virtualisatiedrivers nu worden opgenomen in de Linux-kernel. Dit is een nieuwtje. Microsoft heeft namelijk al wel eens eerder broncode weggegeven onder open source licenties, maar nog nooit een bijdrage gebracht aan de Linux-kernel. Gaat Microsoft meer samenwerken met de open source gemeenschap? Gaat het zich daadwerkelijk inzetten voor interoperabiliteit, open standaarden en een heterogene technologiewereld? Of zit er toch een addertje onder het gras…

Volgens critici en complotdenkers doet Microsoft dit namelijk vooral uit eigen belang. De Linux-ondersteuning voor Hyper-V zou benodigd zijn voor de, ver van te voren bedachte feature van de virtualisatiesoftware. Het uitsluiten van Linux voor Hyper-V zou niet bepaald helpen in de concurrentiestrijd tegen commerciële virtualisatieoplossingen, zoals die van VMware. En dus, is het voor Microsoft zelf beter om dan maar de broncode van de Hyper-V drivers vrij te geven. Voordeel is dat Linux nu ook veel beter kan draaien als gast-systeem op een Windows Server 2008-host, aldus Microsoft-strateeg Sam Ramji.

Andere critici denken dat de release van de Hyper-V drivers onder de GPL-licentie een noodoperatie was van Microsoft. De drivers bevatten oorspronkelijk namelijk GPL-code, maar die was statisch gekoppeld aan gesloten (binary) code. De GPL-licentie verbiedt dit expliciet. Een overtreding van de GPL-licentie dus. Om een rechtzaak te voorkomen zou Microsoft er voor hebben gekozen om de drivercode geheel onder de GPL uit te brengen.

Heeft Microsoft zo slechts een brandje heeft geblust, en zijn Microsoft en Linux alsnog als water en vuur? Of zet Microsoft zich daadwerkelijk in voor meer interoperabiliteit, heterogeniteit en open standaarden? De toekomst zal het ongetwijfeld uitwijzen.

 

Lees  hier, hier en hier de berichten.  

 

Bron: webwereld.nl; afbeelding: http://www.insanit.net/category/linux/
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen