020 530 0160

Menno op AG Connect: ‘Gestolen’ licentiecode is geen diefstal, oordeelt rechter’

Gepubliceerd op 28 maart 2018 categorieën , ,

De licentiecode voor een softwarepakket van je werkgever naar jezelf mailen om na je vertrek te gebruiken voor een zelf opgezette, concurrerende onderneming. Klinkt strafbaar, maar is het toch niet. Dit oordeelt de rechtbank Den Haag nu in een strafzaak.

Advocaat Menno Weij heeft deze uitspraak ook gezien en vindt het opmerkelijk. “Je zou hier anno 2018 niet mee weg moeten kunnen komen”, laat hij aan AG Connect weten. Toch is dat wat er nu gebeurt: het meenemen van een licentiecode is geen diefstal want er is juridisch gezien niets gestolen.

Exclusieve software

Het gaat hierbij niet eens om een licentie voor een algemeen pakket zoals bijvoorbeeld Microsoft Office. Nee, de ‘gestolen’ licentiecode is voor software die door de Amerikaanse leverancier daarvan exclusief ter beschikking is gesteld aan het gedupeerde bedrijf. Deze Nederlandse onderneming heeft hiervan aangifte gedaan, wat tot een strafzaak heeft geleid.

Het incident heeft in maart 2013 plaatsgevonden. De verdachte was toen in dienst bij een onderneming waar hij, samen met een aantal collega’s, ontslag heeft genomen. Tussen zijn opzeggen en het daarna volgende vertrek heeft hij de licentiecode vanaf zijn werkmailadres naar zijn privé-adres gestuurd. Van computervredebreuk is dus geen sprake, want de verdachte was nog werknemer tijdens die toegang tot de licentiecode en het mailen daarvan.

Voor zichzelf begonnen

Na zijn uitdiensttreding is die code gebruikt voor een nieuwe onderneming, die is opgezet door de verdachte en zijn mee vertrokken collega’s. Dit bedrijf concurreerde met de voormalig werkgever van de verdachte en gebruikte het exclusief verstrekte softwarepakket middels de meegenomen licentiecode. Beide firma’s bieden ondersteunende dienstverlening bij gebruikers van de software in kwestie.

Tot het meenemen van de licentiecode had de voormalige werkgever van de verdachte een monopoliepositie in Nederland voor dit pakket. De Officier van Justitie stelt dat de verdachte door zijn jarenlange dienstverband wist dat de licentiecode als bedrijfsgeheim moet worden beschouwd. De hele zaak zou dus met kwade opzet zijn gepleegd. De hoorzittingen hebben in december vorig jaar en maart dit jaar plaatsgevonden.

Licentie is geen goed

De rechtbank Den Haag heeft nu uitspraak gedaan: dat er geen misdrijf is gepleegd. De verdachte wordt dus vrijgesproken. Hij is niet strafrechtelijk vervolgbaar voor verduistering of diefstal. De juridische realiteit is namelijk dat de licentiecode niet als een ‘goed’ kan worden aangemerkt, aldus de uitspraak van de Haagse rechtbank.

De definitie hiervoor vereist immers dat er een vorm van feitelijke macht is – en bij ontvreemding dan ook verlies – van het ding in kwestie. Dit doet sterk denken aan een veelgebruikte argumentatie van softwarepiraten en muziek-sharers. Zij stellen veelal dat ze slechts kopiëren, en anders nooit een aanschaf zouden hebben gedaan, dus dat er geen sprake is van diefstal.

Strafrecht versus civiel

Voor licentiecodes lijkt de rechtbank Den Haag hier nu in mee te gaan. De uitspraak is echter geen breed precedent voor het meenemen of kopiëren van activeringscodes voor software. De nuance zit namelijk in het feit dat het hier om een strafzaak ging en dat het strafrecht momenteel niet voorziet in dit scenario. Het handelen van de verdachte is “mogelijk wel in strijd met het civiele recht”, besluit de uitspraak.

Lees het artikel hier op agconnect.nl 

Bron: agconnect.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Mike Landerbarthold

publicaties

Gerelateerde artikelen