NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Maximale straffen voor cybercrime broers

Maximale straffen voor cybercrime broers

De rechtbank Rotterdam legt maximale straffen op aan twee broers uit Amersfoort die zich schuldig hebben gemaakt aan onder meer (online) afpersing en computervredebreuk.  

De broers, destijds 18 en 22 jaar, hebben malware (gijzelsoftware) ontwikkeld en vanaf 2014 geplaats op meer dan 1200 computers. Door het plaatsen van de malware worden gegevens op de computer geblokkeerd en zijn pas weer toegankelijk nadat je het gevraagde losgeld hebt betaald, in dit geval 1 bitcoin. Althans, als je geluk hebt krijg je weer volledige toegang tot je gegevens. De toegang tot gegevens wordt namelijk niet in alle gevallen (volledig) hersteld.

De broers zijn eind 2015 ontmanteld doordat een Nederlandse onderzoeker de volledige naam van één van de verdachte vond in de broncode van de malware.

De broers hebben in de procedure bekend dat zij malware hebben geplaatst en dit hebben ‘gedaan met de bedoeling om deze malware verder door te zetten en aan te wenden om bestanden op computers van anderen te versleutelen en de eigenaren van deze computers daarmee te dwingen hem en zijn mededader een bitcoin te betalen.

De rechtbank rekent de broers de acties zwaar aan en beoogt met het opleggen van de maximale straf van 240 uur taakstraf en 2 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf, te voorkomen dat de jongens die verstand van zaken hebben en professioneel aan de slag zijn gegaan, zich niet nog eens schuldig maken aan cybercrime:

De voorwaardelijke gevangenisstraf heeft met name tot doel de ernst van het feit te benadrukken, en dient er tevens voor te zorgen dat verdachte niet opnieuw hun (grote) kennis van automatisering zullen inzetten voor of in verband met strafbare bedoelingen.

Ook worden de broers hoofdelijk veroordeeld tot het betalen van materiele en immateriële schade aan de benadeelden die een vordering hebben ingediend. Hoofdelijk betekent dat de benadeelde één van de broers kan aanspreken voor het gehele schadebedrag. Alle benadeelden krijgen in ieder geval de waarde van betaalde bitcoin vergoed. Één van de benadeelde heeft overigens nog geprobeerd de waarde van de bitcoin ten tijde van het instellen van de vordering vergoed te krijgen, maar de rechter wijst enkel het bedrag toe dat destijds daadwerkelijk is betaald. Ook de kosten voor het (laten) ontgrendelen en herstellen van de gegevens op de computer worden vergoed. Voor zover benadeelden immateriële schade hebben gevorderd omdat zij de computer tijdelijk niet konden gebruiken en de gegevens niet beschikbaar waren, rond de rechter deze vergoeding af op een maximum van 250 euro.

Lees de uitspraken hier en hierPAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.