NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Kroes: geen regels maar strategie voor cloud

Kroes: geen regels maar strategie voor cloud

 In een toespraak ter gelegenheid van de opening van Microsoft's Centre on Cloud Computing pleit Eurcommissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes voor een EU-strategie voor cloud computing in plaats van strengere EU-regels. Ze werkt aan een strategie waardoor Europa niet alleen 'cloud-vriendelijk'  maar ook 'cloud-actief'  wordt, daarmee heel goed onderkennend dat cloud een zeer belangrijke ontwikkeling is voor innovatie en groei van Europa.

Haar EU-strategie is gestoeld op drie pijlers:
1. Juridisch kader: voor het adresseren van relevante onderwerpen zoals gebruikersrechten, databeveiliging, privacy, eigendom en juridische verantwoordelijkheid.
2. Technische en commerciƫle grondslagen: ter stimulering van meer onderzoeksinspanningen en technische standaardisatie, waarbij Europa een meer prominente rol moet gaan spelen in deze standaardisatie activiteiten.
3. De markt: voor het opschalen van pilot projecten en het najagen van toepassing door de publieke sector ter uitnutting van het potentieel van Cloud Computing.

Kroes laat naar mijn mening zien dat zij heel goed begrijpt waar het bij dit soort ontwikkelingen om gaat. Daar waar echt noodzakelijk is regelgeving uiteraard van belang, maar overheden zouden daarnaast juist een stimulerende rol moeten hebben en onderdeel van de oplossing moeten zijn wanneer het gaat over cloud. Internet is juist uitgegroeid tot de mooie oplossing die het is omdat het geen last heeft gehad van onnodige regelgeving. Daarentegen kan een internet zonder regels gebruikers en investeerders ook tegenhouden door gebrek aan vertrouwen. Precies op dit punt wil Kroes met haar EU-strategie meerwaarde brengen.

Ik zeg: petje af voor deze duidelijke en mijns inziens zeer juiste visie. Nu maar hopen dat Kroes de overheden die immers niet altijd uitblinken in visie op innovatieve gebieden hierin mee weet te krijgen.

Lees hier de zeer lezenswaardie opinie van Gershon Janssen op Computable, waaraan deze blog is ontleend.

BRON: Computable


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.