NL EN

Juridische tegenslag voor NSA

Als het aan districtrechter Richard Leon ligt mag de Amerikaanse inlichtingendienst NSA niet langer registreren wie met wie belt in de VS. De rechter vindt dat het op grote schaal verzamelen van gegevens een inbreuk is op de privacy van burgers en bepaalde dat het verzamelen van telefoongegevens door de NSA in strijd is met het grondwettelijke verbod op ‘onredelijke doorzoeking’. Hiermee is hij de eerste rechter die een link legt tussen het NSA-programma en de grondwet.

Zo schrijft hij onder andere dat hij zich geen ‘meer willekeurige en arbitraire schending,’ kan voorstellen ‘dan deze systematische en hoogtechnologische verzameling en opslag van persoonlijke data van praktisch elke burger, met als doel het onderzoeken en analyseren zonder juridische goedkeuring.’

Eén van de belangrijkste argumenten van de NSA voor het programma wordt door de rechter van tafel geveegd. Hij acht het niet overtuigend genoeg bewezen dat het NSA-programma terrorisme voorkomt.

Na maanden van onthullingen en schandalen over de manier waarop de NSA informatie verzamelt van burgers is dit de eerste grote juridische tegenslag voor de NSA. Klokkenluider Edward Snowden, die de informatie over het verzamelen door de NSA lekte, is blij met de uitspraak van de rechter: "Ik handelde in de overtuiging dat de programma's van de NSA in strijd waren met de grondwet."

De NSA hoeft niet linea recta te stoppen met het verzamelen van telefoongegevens. De uitspraak is een voorlopige en de Amerikaanse overheid kan hiertegen in beroep. Duidelijk moge echter zijn: de geest is uit de fles.

Auteur: Merel Teunissen

BRON: nos.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.