020 530 0160

Je privacy beschermd door een telefoon? Neem een Blackphone!

Gepubliceerd op 30 juni 2014 categorieën 

De vooraanstaande tech-nieuwssite Ars Technica heeft de primeur: als eerste mocht zij de ‘Blackphone’ testen. Deze telefoon, waarvan de prestaties als “middelmatig” worden bestempeld, is ontwikkeld met één voornaam doel: het beschermen van jouw privacy.

De telefoon gebruikt een speciaal aangepast Android-besturingssysteem (zonder Google uiteraard!) dat is aangevuld met allerhande privacy-apps. Zo helpt een Wi-Fi Manager je om niet op onveilige netwerken in te loggen, geeft SpiderOak je beveiligde toegang tot op computers opgeslagen bestanden  en anonimiseert Disconnect jouw surfgedrag. Bovendien bevat de Blackphone legio encryptietools, waarmee communicatie met andere gebruikers daarvan end-to-end wordt versleuteld.

Natuurlijk rijst met de introductie van de Blackphone direct de vraag of deze daadwerkelijk zo veilig is als wordt beweerd

Het antwoord van Ars Technica: ja, de telefoon is verdomd veilig. Bij het voeren van een (video-)gesprek met een andere Blackphone worden enkel versleutelde pakketjes naar een Silent Circle-server (de ontwikkelaar van de Blackphone) verzonden. Enkel het verzenden van deze pakketjes is zichtbaar, het is niet (zomaar) te achterhalen wat de inhoud daarvan is. Niemand weet dus dat je überhaupt een gesprek met een andere gebruiker voert, laat staan wat daarin wordt besproken. Ook het versleutelen van berichten lijkt voldoende veilig: de techneuten van Ars Technica kregen het niet voor elkaar om deze berichten te identificeren of te lezen. Door een Virtual Private Network (VPN) te gebruiken, is het traceren van een browsersessie bovendien onmogelijk.

Critici zullen stellen dat je met de aanschaf van een Blackphone sterk inlevert op gebruiksgemak, maar dat is uiteraard niet de reden om deze keuze te maken. Door alle privacyschandalen en -onthullingen van de afgelopen jaren, gaan burgers duidelijk een stuk bewuster met hun persoonlijke gegevens om. Een uitstekend initiatief als de Blackphone geeft deze kritische burgers de mogelijkheid om hun levens te verhullen voor de Google’s en Facebook’s van deze wereld, zonder als kluizenaar te moeten leven.

Het is uiteraard te veel gevraagd om elke telefoon standaard van de privacyfeatures van de Blackphone te voorzien (daarvoor zijn jouw data simpelweg te waardevol), maar dit initiatief is zeker een stap in de goede richting. Laten we hopen dat het idee aanslaat en Silent Circle doorgaat met de ontwikkeling van gadgets die – voor de verandering – de privacy van haar gebruikers centraal stelt.

Geïnteresseerd in een Blackphone? Nog even geduld: KPN gaat deze telefoon binnenkort in Nederland verkopen.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Tomas Weermeijer

publicaties

Gerelateerde artikelen