NL EN

Jaaroverzicht IT en Software

In softwareland heeft wellicht het Berzona –arrest dit jaar het meeste stof doen opwaaien. Zei de Hoge Raad in het Nebula-arrest van 2006 nog dat de curator de licentieovereenkomst in geval van een faillissement mocht opzeggen (actief wanpresteren op een passieve verplichting), in 2014 legt de Hoge Raad uit dat dit toch niet helemaal zo was bedoeld. Het zou juist andersom moeten gelden: een passief recht op wanpresteren ten aanzien van een actieve handeling. Gebruiksrechten op software die voor het faillissement zijn verschaft blijven kennelijk (-en gelukkig) toch in stand.

 

Op ICT-gebied heeft de overheid in 2014 veel te verduren gehad. Het ICT-beleid bij de overheid lijkt nogal te “rammelen”. Uit het eindrapport van de onderzoekscommissie bleek namelijk dat er maar liefst 1 tot 5 miljard euro per jaar wordt verspild vanwege het ontsporen van ICT-projecten bij de overheid. In mei 2014 gaf Minister Hennis- Plasschaert in de Tweede Kamer al aan dat er mogelijk grote ICT-problemen waren bij defensie. Ook decentraal schort het nogal op ICT-gebied. Gemeenten scoren namelijk een dikke onvoldoende (gemiddeld een 4,3) ten aanzien van het inrichten van hun digitale informatievoorziening en dienstverlening binnen het sociaal domein.

 

In 2014 bleek cybercrime, maar juist ook de aanpak ervan een groeiend fenomeen. Minister Opstelten (V&J) heeft in juli 2014 in het rapport Cybersecuritybeeld Nederland geconcludeerd dat Nederland belang heeft bij een krachtige aanpak van cybercrime. Er is dit jaar veelvuldig over dit onderwerp geblogd, zoals omtrent skimming, het hackvoorstel (computercriminaliteit III), de OV-chipkaart en natuurlijk het ‘grootste lek ooit in het internet’: “Heartbleed”.

 

Tot slot heeft Minister Opstelten medio oktober 2014 het wetsvoorstel Digitaal Procederen bij de Tweede Kamer ingediend, wat spannende ontwikkelingen met zich mee zal brengen in 2015.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.