NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Italiaans wetsvoorstel: one strike and you're out

Italiaans wetsvoorstel: one strike and you're out

Dat Italie het niet zo nauw neemt met de naleving van Europese regelgeving en de digitale uitingsvrijheid in het algemeen bleek vorig jaar al. Toen werd een wetsvoorstel ingediend waarmee YouTube-filmpjes voortaan aan voorafgaande controle door een overheidsinstantie onderworpen zouden moeten worden. Het doel was om inbreukmakend, pornografisch en gewelddadig materiaal te weren. Door ingrijpen van de Europese Commissie was het voorstel gelukkig geen lang leven beschoren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het nieuwe plan is zo mogelijk nog ernstiger. Enkele leden van Berlusconi’s Volk van de Vrijheid dienden een wetsvoorstel in dat neerkomt op een ‘one strike and you’re out’ beleid. In sommige landen (zoals Frankrijk) is inmiddels een ‘three strikes and you’re out’ beleid ingevoerd. Dat betekent, kort gezegd, dat een internetgebruiker afgesloten kan worden van toegang tot het internet wanneer hij minimaal 3 keer een intellectueel eigendomsrecht heeft geschonden.

Het afsluiten van iemands internetverbinding is een vergaande maatregel. Met name omdat men voor een groot deel van het internet afhankelijk is voor het ontvangen en verzamelen van informatie. Dat valt onder de vrijheid van meningsuiting. Er moeten dan ook voldoende waarborgen zijn ingebouwd, wil een afsluiting gerechtvaardigd zijn. Frankrijk kwam bijvoorbeeld met haar oorspronkelijke three-strikes-wet al in de problemen omdat er geen rechtelijke toetsing voorafging aan het afsluiten. Inmiddels is dat aangepast.

Het Italiaanse wetsvoorstel gaat nog veel verder. Niet alleen kan je al na één inbreuk afgesloten worden, dat gebeurt ook nog eens zonder tussenkomst van een rechter. Wanneer de internetprovider een melding van een rechthebbende binnenkrijgt, zal hij dus zelf moeten toetsen of er sprake is van een inbreuk. Oordeelt de provider dat je inbreuk hebt gemaakt, dan word je afgesloten, zonder enige juridische toetsing.

Het voorstel legt de internetproviders daarnaast de verplichting op om mee te werken aan een zwarte lijst van mensen die ervan verdacht worden dat ze intellectuele eigendomsrechten hebben geschonden. De providers mogen mensen op de zwarte lijst geen internetverbinding aanbieden. De providers moeten zelfs preventieve filters inbouwen om auteursrechtinbreuken tegen te gaan. Doen ze dat niet, dan zijn ze zelf aansprakelijk voor de inbreuken.

Inmiddels heeft Marietje Schaake, lid van het Europees Parlement voor D66, enkele vragen aan de Europese Commissie gesteld over het Italiaanse voorstel:

Via the press it has come to my attention that the Italian Parliament is currently considering a draft law by which internet users can be disconnected and blacklisted if they have been accused on an intellectual property infringement. The accusation does not necessarily need to originate from the rights holder of the work in question.

The draft law as it is proposed, violates several EU laws and principles, including:

- Article 1(3a) of the telecoms package, amending the Framework Directive 2002/21/EC,
- Article 6 ECHR concerning a fair trail
- Article 10 ECHR concerning the freedom to seek, receive and impart information,
- The principles of necessity and proportionality, and,
- Depending on implementation, the exemptions of intermediary liability in E-Commerce Directive 2000/31/EC,

Does the Commission agree the Italian proposal is in violation with EU laws and principles? If not, why not? What concrete action will the Commission undertake to put a halt to measures being implemented by Member States by which citizens may be disconnected from the internet?

Ik hoop en verwacht dat de Commissie binnenkort zal ingrijpen om een stokje te steken voor dit nieuwe Italiaanse ‘proefballonnetje’.  

 

BRON: Webwereld, Techdirt


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.