NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • ISP installeert adblocker in Franse routers (update)

ISP installeert adblocker in Franse routers (update)

Free, een Franse ISP, biedt sinds kort internet zonder advertenties aan. De provider, één van de grootste in Frankrijk, heeft de firmware van de routers van zijn klanten geüpdatet en heeft er daarbij voor gekozen om standaard een adblocker aan te zetten. Al het internetverkeer dat de routers passeert wordt op die manier gefilterd door middel van een DNS-blokkade.

 

De filter kan handmatig uitgezet worden, maar het lijkt niet bijzonder waarschijnlijk dat de klanten van Free deze stap zullen zetten. Wie wil er immers nou niet een advertentievrije surfervaring? Toch zit er ook voor de klanten van Free een groot nadeel aan de filter. Veel websites zijn voor hun inkomsten afhankelijk van advertenties: de websitehouders krijgen immers betaald per klik op een advertentie of banner, en daarmee wordt hun website gefinancierd. De websitehouder die zijn inkomsten ziet dalen heeft dan eigenlijk nog maar één optie: de paywall.

 

Ook voor Free zelf kleeft er een gevaar aan de filter. Op grond van de Richtlijn Elektronische Handel geldt er immers een aansprakelijkheidsbeperking voor ‘mere conduits,’ partijen die niets anders doen dan door een ander opgeslagen informatie doorgeven – ISP’s dus. Hieraan zit wel de voorwaarde verbonden dat de ISP de doorgegeven informatie niet zelf selecteert of wijzigt en dat is nu precies wat Free met de filter doet. De advertenties op websites maken net zo goed deel uit van de webpagina als de tekst en de foto’s erop. Met het installeren van deze filter zal Free zich niet langer kunnen beroepen op deze aansprakelijkheidsbeperking.

 

Ten slotte valt er ook principieel gezien wat op de filter aan te merken. Het gevaar ontstaat dat het internet alleen nog toegankelijk wordt voor diegenen die het zich kunnen veroorloven om voor hun favoriete websites een abonnement te nemen. Het lijkt me dan ook dat het wachten is op de eerste procedure tegen Free naar aanleiding van dit filter.

 

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

 

Update 07 januari:

Inmiddels heeft Free aangekondigd de filter weer uit te zullen zetten, nadat de minister voor de Digitale Economie aangekondigd had met betrokken partijen om tafel te gaan zitten.

 

Door: Micha Schimmel

BRON: webwereld.nl, numerama.com, freenews.fr, telecompaper.com


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.