020 530 0160

Ingebrekestelling per e-mail: vervolg

Gepubliceerd op 7 januari 2008 categorieën 

Eerder berichtte ik over een uitspraak van de rechtbank Amsterdam inzake de ingebrekestelling per e-mail. Ik stond daarbij met name stil bij de vraag of de e-mail in kwestie als een ingebrekestelling kwalificeerde of niet. Naar mijn smaak was dat overigens niet het geval.

Arnoud Engelfriet grijpt mijn bericht – althans de uitspraak die ik behandel – aan om de vraag te adresseren of een ingebrekestelling per e-mail zomaar mogelijk is. De reden daarvoor is dat artikel 6:82 BW vereist dat een ingebrekestelling “schriftelijk” moet. Arnoud vraagt zich daarom af of een elektronische ingebrekestelling voldoet aan het schriftelijkheidsvereiste van 6:82 BW.

De rechtbank neemt in de betreffende uitspraak zonder nadere motivering aan dat dit kennelijk wel het geval is. Ook noemde ik in mijn eerdere bericht al dat een en ander ook zo blijkt uit de toelichting in Tekst & Commentaar.

Arnoud komt met een aardig overzicht van de relevante artikelen en de wetsgeschiedenis, waaruit zou blijken dat een en ander kennelijk niet ondubbelzinnig duidelijk is, en stelt daarom de vraag of een ingebrekestelling per e-mail mag. (Lees het volledige bericht van Arnoud trouwens hier.)

De vraag stellen is hem beantwoorden, denk ik dan maar. Mijn visie is dan ook: ‘ja, een ingebrekestelling per e-mail moet kunnen’. (Net zoals kennelijk de visies van de rechtbank Amsterdam alsmede van W.L. Valk – hij heeft de betreffende toelichting bij 6:82 BW in Tekst & Commentaar geschreven).

“Waarom” zult u misschien nog denken? Omdat er naar mijn smaak niet veel verschil zit tussen enerzijds telegram (bestaat dit fenomeen trouwens nog?) telex en fax, en anderzijds e-mail. Ten tweede kunnen partijen naar mijn smaak contractueel anders bepalen – het vereiste in artikel 6:82 BW is met andere woorden dus geen dwingend recht. Daar komt bij dat er voor de ontvanger van de mail enige bescherming bestaat op de voet van 3:37 BW – de verzender van de e-mail (met daarin dus de ingebrekestelling) dient aan te tonen dat de e-mail de ontvanger ook daadwerkelijk heeft bereikt.

Tot slot nog een tip als je van plan bent een ingebrekestelling te gaan sturen: het is in contracten zeer gebruikelijk om een artikel op te nemen inzake de vereisten aan “kennisgevingen” (in het Engels vaak “notices”). Check die vereisten dus eerst even voordat je een ingebrekestelling per e-mail verstuurt.



 


 


 


 


 


 

Bron: blog.iusmentis.com
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Menno Weij

publicaties

Gerelateerde artikelen