NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • In de toekomst een internet van twee snelheden?

In de toekomst een internet van twee snelheden?

De European Telecommunications Network Operators Association (ETNO), de belangenbehartiger van Europese telelecommunicatieoperators, zet zijn voorstel voor het creëren van een commerciële laag binnen de infrastructuur van het internet door. Met het voorstel wil het een nieuw ‘IP interconnection ecosystem’ creëren dat meer commerciële mogelijkheden voor telecommunicatieproviders biedt. ETNO zal het plan in Dubai presenteren op de World Conference on International Telecommunications (WCIT-12) van de International Telecommunications Union (ITU), om zo te proberen dit plan in internationale regelgeving vast te leggen.

Momenteel worden op het internet gegevens verstuurd volgens het ‘best effort’ principe, waarbij geen onderscheid gemaakt wordt tussen gegevenstypen en bronnen. Het nieuwe commerciële netwerk moet het mogelijk maken om gegevens op basis van end-to-end Quality of Service (QoS) te verzenden, waarbij de aflevering van data en de snelheid van de verbinding gegarandeerd zijn. ETNO wil via de ITU afdwingen dat telecommunicatieproviders deze mogelijkheid tot QoS gaan bieden. Daarnaast dienen telecommunicatieproviders commerciële overeenkomsten tussen elkaar te sluiten voor de doorgifte van data. Dit is een sterke verschuiving van de huidige praktijk van onverplichte (informele) ‘peering agreements’. Uit een onderzoek van Woodcock & Adhikari van het Packet Clearing House blijkt dat van de 142210 onderzochte peering agreements slechts 0,49% schriftelijke overeenkomsten betrof. De overige afspraken werden aan de hand van zogenaamde informele hand-shake-agreements gesloten.

De door ETNO voorgestelde veranderingen leveren voor telecommunicatieproviders nieuwe commerciële mogelijkheden op, want over-the-top (OTT) partijen, zoals Google, Facebook en Twitter, zouden op basis van dit nieuwe model moeten gaan betalen voor de doorgifte van data aan hun gebruikers. Voor deze bedrijven staat een snellere toegang tot hun diensten vaak gelijk aan meer winst. Het principe van ‘de ontvanger van de informatie of de internetabonnee betaalt’, zoals we dat nu kennen, wordt hiermee omgegooid en veranderd in ‘de zender betaalt’.

Het is niet verwonderlijk dat dit plan voor veel kritiek heeft gezorgd. Onder andere Minister Verhagen heeft zich er in het kader van de in Nederland wettelijke gegarandeerde netneutraliteit al sterk tegen uitgesproken. Ook vanuit het Europees Parlement kwamen kritische vragen.

Uit een analyse van het Center for Democracy & Technology  blijkt dat er grote nadelen aan het voorstel kleven. Zo zal het allereerst voor telecommunicatieproviders en daarmee ook gebruikers in ontwikkelingslanden steeds lastiger worden om een goede interconnectie met het internet te bewerkstelligen, omdat de kosten sterk zullen stijgen. Daarnaast wordt het voor beginnende bedrijven en ondernemers moeilijker om te groeien en met nieuwe innovatieve producten en diensten te komen, omdat onder het voorstel al bestaande kapitaalkrachtige bedrijven sterk bevoordeeld worden.

Al met al zullen tijdens de ‘World Conference on International Telecommunications’ van 3 tot 14 december 2012 belangrijke beslissingen genomen worden die van invloed zullen zijn op de verdere ontwikkeling van het internet.

 

Auteur: Arjan de Jong

BRON: Webwereld.nl, CDT.org, ITU.int, ETNO.be, PCH.net, ISOC.org


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Erik woensdag 19 september 2012 17:34

Ook o.m. VON Europe heeft zich al uitgesproken voor een open internet zoals dat vandaag bestaat. Bijkomende regelgeving en toezicht door de ITU zullen elke innovatie fnuiken: http://www.scribd.com/doc/105236256/VON-Europe-Comments-on-WCIT-ITRs-Discussions

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.