020 530 0160

Het wel en wee van Uber: the saga continues

Gepubliceerd op 31 december 2014 categorieën 

2014 kan met recht als het jaar worden bestempeld waarin vele start-ups tot grote hoogte zijn gestegen. Ook de Nederlandse initiatieven bleven daarin niet achter: start-ups van onze bodem haalden dit jaar meer dan 500 miljoen aan investeringen op. De start-up die dit jaar het nieuws domineerde komt echter niet uit ‘onze’ gelederen; dat is natuurlijk taxidienst Uber.

Uber in Nederland

Ondanks de miljardeninvesteringen die het bedrijf binnen wist te halen en de lovende reacties over de hervormingen die ze teweeg brengt, gaat het leven van Uber vooralsnog niet over rozen. In veel landen, Nederland incluis, verzet bestaande regelgeving zich tegen de ongereguleerde taxidienst ‘UberPOP’ die Uber groots wil lanceren. Het College van beroep voor het bedrijfsleven kon dan ook niet anders dan besluiten dat de dienst in Nederland verboden is. Dit verbod doet Uber echter weinig; ondanks het ingestelde verbod blijven de UberPOP’ers in ons land gewoon actief – eventuele boetes ten spijt.

Uber in de EU

De perikelen omtrent UberPOP spelen echter niet alleen in Nederland. Zo oordeelde de Brusselse rechter eerder al dat UberPOP ook in België niet door de beugel kon, al heeft Uber ook bij onze zuiderburen lak aan dat verbod. Deze ongehoorzaamheid heeft echter rigoureuze handhavingsacties tot gevolg: in Brussel zijn afgelopen week meerdere ‘illegale’ Uber-taxi’s in beslag genomen. Dat wil zeggen: privéauto’s van particuliere bestuurders die hun diensten via UberPOP beschikbaar stelden.

Ook in Spanje krijgt Uber voorlopig geen voet aan de grond. Nadat de Spaanse rechtbank een vergelijkbaar verbod met dat van Nederland en België oplegde – de chauffeurs van UberPOP beschikken niet over de juiste vergunningen – heeft Uber nu zelfs besloten zich tijdelijk helemaal uit de Spaanse markt terug te trekken.

Ondertussen heeft Uber ook een klachtprocedure bij de Europese Commissie gestart. De inzet is het ongeldig verklaren van een Franse wet die het werven van klanten via smartphones verbiedt. Het spreekt voor zich dat het invoeren van een wet van deze strekking funest is voor het business model van Uber.     

Uber in de Verenigde Staten

Ook in het thuisland van Uber, de Verenigde Staten, ligt de app onder een vergrootglas. Recentelijk kwam daar aan het licht dat iedere werknemer van Uber in staat was om de Uberchauffeurs real-time te volgen – ook als zij niet aan het werk waren. Over deze ‘god view’ is vanuit privacyrechtelijk oogpunt de nodige kritiek gekomen. Na vragen van een Amerikaanse Senator berichtte CNN over deze misstanden. Inmiddels heeft Uber haar systemen aangepast, waardoor alleen de supervisors nog gebruik kunnen maken van de god view.

Uber in 2015

Het is al langer duidelijk dat  de disruptive handelswijze die Uber hanteert in verschillende jurisdicties grote weerstand oproept. Gezien de diepe zakken van de start-up en haar achterban, lijkt dit Uber vooralsnog weinig te deren en gaat zij door met het veroveren van zo veel mogelijk internationale markten. Wat gaat 2015 Uber brengen? Wordt dat het jaar dat ze haar verlies gaat nemen en zich uit de moeilijke markten terugtrekt (not likely) of gaan ook lastige landen haar deuren voor de taxidienst openstellen? Dat het nieuwe jaar veel juridische procedures voor Uber in petto heeft  lijkt in ieder geval geen twijfel te lijden. Via deze blog houden we je daar zo goed mogelijk van op de hoogte!

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Tomas Weermeijer

publicaties

Gerelateerde artikelen